Най-малкото гръбначно на света е жаба в Нова Гвинея
Най-малкото гръбначно на света е жаба в Нова Гвинея / снимка: БГНЕС, архив

Най-малкото гръбначно животно на планетата е жаба с дължина около 7,7 мм, която бе открита в Нова Гвинея, съобщиха американски биолози. Миниатюрната жаба Paedophryne amauensis принадлежи към неизвестен досега вид, предава АФП.

Тя измести индонезийската риба Paedocypris progenetica, която се считаше до този момент за най-малкото гръбначно животно на света с дължина малко над 8 мм. Професорът по биология Крис Остин, който работи в отдела по херпетология (дял от зоологията, изучаващ влечуги и земноводни) на Музея по естествена история на Луизиана, направи това откритие заедно с други учени по време на тримесечна експедиция в Нова Гвинея, предава БГНЕС.

"Не бе лесно да се открие тази жаба, имайки предвид размерите й, както и факта, че мъжкият издава звук, като насекомо по време на размножителния период", обясни ученият. Той подчерта значението на това откритие, както и това, че "Нова Гвинея е място на голямо биоразнообразие и всичко, което откриваме там помага за нашето по-добро разбиране за начина, по който е постигнато и се поддържа това биоразнообразие", подчерта той.

Най-голямото гръбначно животно, известно до момента, е синият кит, който е със средна дължина 25 м.