Най-големият магазин за обувки в света е в Лондон
Най-големият магазин за обувки в света е в Лондон / снимка: sxc.hu

Най-големият магазин за обувки в света отвори врати в Лондон. Магазинът The Shoe Galleries беше открит в универсалния магазин Селфридж вчера, като постави нов рекорд за най-голяма площ, предоставена за обувки, както и за най-голям брой обувки на едно място. Над 5000 различни чифта обувки са изложени на 35 000 кв м площ, а над 100 000 други се намират на склад.

„Ние увеличихме повече от два пъти пространството за женски обувки, така че очакваме продажби, които ще са в съответствие с този факт", заяви мениджърът на Селфридж Бруно Барба. Според данни на компанията Key Note, занимаваща се с пазарни изследвания, пазарът на обувки във Великобритания през 2008 г. е възлизал на рекордните над 7 млрд. паунда (11 млрд. долара). Очакваше се през 2009 г. продажбите да намалеят заради по-малкото търсене на луксозни стоки по време на световната финансова криза, и да се възстановят отново през 2010 г. До момента прогнозите на компанията отговарят на настоящите тенденции. През август Конфедерацията на британската индустрия определи обувната промишленост като един от секторите с най-силен растеж.

„Обувките имат голяма емоционална стойност. Защото те променят начина, по който стоим, по който ходим, променят езика на тялото ни", казва Алана Уестън, творчески директор на The Shoe Galleries. Въпреки че продажбите на изискани обувки на Селфридж са насочени главно към жените, Уестън казва, че мъжете все повече се интересуват от тях. „Сега мъжете започват да гледат по-сериозно на модата. Те все още обичат маратонките, но започват все повече да се интересуват от дизайнерски обувки", допълва Уестън.