На 87 Чък Бери си пее каквото знае
На 87 Чък Бери си пее каквото знае / снимка: Gulliver/Getty Images

Един от пионерите на рокендрола Чък Бери, въпреки солидната си възраст, продължава да бие рекорди. За втори път през годината легендарният американски музикант направи шоу в Москва. Той се появи в неделя вечерта с групата си в московската зала „Известия Холл”, пише ИТАР-ТАСС.

Бери, който изскочи пред погледите на публиката облечен в традиционното си червено с пайети, широки тъмни панталони и неизменната си бяла шапка, обра овациите на зрителите с първото парче - хита му от 1956 г. „Roll Over Beethoven”.

Веднага след това на сцената извадиха торта. Чък Бери трябваше да духне, но не 87 свещи за рождения си ден на 18 октомври, а значително по-малко. Тревожно чувство сред хората обаче предизвика това, че Бери явно забравя думите и бърка местата на куплетите. Освен това той често свиреше в една тоналност, а оркестърът му - в съвсем друга.

В един момент из залата се запитаха: „Нима вдига бялото знаме?”. Но паниката се оказа преждевременна - бялото парче плат в ръцете му се оказа само кърпата, с която Бери подробно попи потта, която течеше като река от лицето му под изпепеляващите лъчи на прожекторите.

По време на целия 70-минутен концерт, китаристът, композитор и певец непрекъснато се връщаше към „Roll Over Beethoven”, сякаш забравяше за другата част от творческия си запас. Компенсация за това става изпълнението на такива бойни парчета като „Maybellene” (1955), „Carol” (1958) и разбира се „Johnny B. Goode” (1958), допълва БГНЕС.

Основна част от публиката бяха млади хора, част от които можеха да бъдат и правнуци на музиканта. Но най-важното, според руската агенция, на концерта е било това, че никой не е показал недоволство, защото прощаващите зрители се отнесли с разбиране към ситуацията, към възрастта и не най-доброто физическо състояние на музиканта.