Какви промени трябва да се направят в менюто, за да останем сити след хранене и да не пълнеем заради преяждане, разказа в интервю за радио Sputnik Маргарита Арзуманян, кандидат на медицинските науки, диетолог и гастроентеролог.

Чувството на глад невинаги означава, че човек се нуждае от хранителни вещества, тъй като то може да бъде не само физиологично, но и емоционално, отбелязва лекарят.

"Ако човек изпитва физиологичен глад, има определени симптоми като къркорене в стомаха. В случай на емоционален глад човек може да иска да яде, дори да е сит", уточнява Арзуманян.

Ако се появят характерните симптоми на физиологичен глад, е необходимо да се яде, казва тя. Обикновено те се появяват два часа и половина до три часа след хранене. За да не се наруши чувството на глад скоро след следващото хранене и да не се стигне до преяждане, е необходимо да се спазва диета, съветва диетологът.

"Основното е да си набавите правилното съотношение между протеини, здравословни мазнини и фибри, за да останете сити за дълго време. Например ядките са добър източник на засищане, тъй като съдържат растителни протеини, фибри и здравословни мазнини. Зеленчуците, съдържащи едновременно фибри и вода, например краставици, маруля, зеле, домати и авокадо също улесняват засищането. Не трябва да изключвате животинските протеини от диетата си. Яйцата ви позволяват да останете достатъчно дълго време сити", казва Арзуманян.

Как да се справим с желанието за сладко по време на диета?

Някои храни, напротив, увеличават апетита и след консумацията им може да огладнеете по-рано, предупреждава диетологът.

"Необходимо е да се изключат продуктите, които стимулират апетита – силни подправки, солети, кисели краставички, сладкиши, шоколад, консерви и бързи храни", каза Маргарита Арзуманян пред радио Sputnik.

Според нея понякога, когато се почувстваме гладни си струва просто да пием вода, тъй като е лесно да се обърка жаждата с желание за ядене.
БГНЕС