/ iStock/Getty Images
Експеримент, проведен от учени от САЩ, доказа, че периодичното гладуване е по-ефективен начин за отслабване от обикновената диета. Това съобщава Daily Mail.

Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам са избрали за участие в експеримента 90 възрастни американци със затлъстяване. 80 процента са били жени на средна възраст около 43 години и индекс на телесна маса 39,6. Те са били разделени на две групи, едната от които практикувала периодично гладуване. Иначе диетата и тренировъчният им режим били еднакви.

Тези, които се придържали към периодично гладуване загубили средно 6,3 килограма за 14 седмици, което е с 2,3 килограма повече от другата група. В допълнение те са имали по-добри показания за кръвно налягане и твърдели, че са по-щастливи. Около половината от тях планирали да практикуват такава диета след приключване на експеримента.

диета
iStock/Getty Images

Авторите на изследването публикуват резултатите си в медицинското списание JAMA Internal Medicine. Те отбелязват, че ефектът от ограничаването на храненето е еквивалентен на намаляване на дневния прием от 214 килокалории.

Изследователите подчертават, че субектите са предимно жени, а резултатите са формирани според участниците, така че данните изискват допълнителна проверка.
Рамблер