Учени от университета в Осло, Норвегия откриха, че средиземноморската диета може да повлияе негативно на репродуктивната функция и имунитета.

Средиземноморската диета включва много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, зехтин и ядки. Доказано е, че тя помага за предотвратяване на деменция, диабет, сърдечни заболявания и еректилна дисфункция. В много страни по света този вид храна се смята за най-добрата.

Според норвежките изследователи обаче средиземноморската диета може да бъде вредна за здравето поради некачествени продукти. С поред учените купените от магазина плодове и зеленчуци съдържат голямо количество пестициди и инсектициди, които отслабват имунната система и забавят растежа и развитието на децата.

Изследователите  са провели експеримент. В продължение на една седмица участниците в изследването са се хранили с обичайната си западна диета, която включва относително малко плодове, зеленчуци и вино. След това групите преминали към средиземноморската диета, като са намалили консумацията на месо, млечни продукти и наситени мазнини.
 
В урината на субектите е открит над три пъти повече излишък от инсектицида и органофосфорните съединения.

„Има все повече доказателства, че подобни токсини могат да отслабят имунната ни система и вероятно нашата плодовитост. Конвенционално отглежданите плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са едни от основните източници на замърсители на околната среда. Средиземноморската диета се основава на такива храни и тези, които ги консумират, получават десет пъти повече от тези замърсители", смятат учените.

Те предполагат, че вредните вещества влияят на хормоните в организма. Изследователите добавят още, че откритията могат да обяснят "по-малкото податливост към наднормено тегло и затлъстяване, метаболитен синдром и рак" сред тези, които ядат органично отгледани храни.
 
Рамблер