Британски учени установиха, че добавянето на индийската подправка къри в менюто на овцете може да спаси Земята от глобално затопляне.
Подправката намалява количеството метан, което се създава в резултат на жизнените процеси. Изводът принадлежи на сътрудниците на университета в Нюкасъл - аспирант Мохамед Мехди Хасан и доктор Абдул Шакур Чодри. По време на изследването се изяснява, че куркумата и кориандърът, влизащи в състава на кърито, могат да намалят количеството метан до 40%. Според Хасан метанът се създава в резултат на работата на храносмилателната система на преживните животни, пише БГНЕС. По този начин те се оказват основни източници на този газ. Метанът е сред основните причини за глобалното затопляне. Куркумата и кориандърът унищожават "лошите" бактерии в храносмилателната система на животните и позволяват на "добрите" да се развиват, което намалява количеството на метана.