Китайски породи направили европейските свине по-дебели
Китайски породи направили европейските свине по-дебели / снимка: Guliver/Getty Images

Генетици от Холандия са установили, че в началото на XIX век европейските свиневъди, които е трябвало да изхранват бързорастящото население на континента в епохата на индустриализацията, са внасяли китайски свине и активно са ги кръстосвали с местни породи. За генетичните изследвания съобщава сп. Nature Communications.

Европейските животновъди са били привлечени от китайските породи заради качеството на месото, повишения имунитет и устойчивостта на болести, заради лесното им отглеждане и голямата им плодовитост. Мирте Боссе от Вагенингенския университет и неговите колеги са анализирали 70 генома на съвременни йоркширски свине и са открили сред тях гени с азиатски произход (EDNRB, IGF2, KITLG), отговарящи за плодовитостта и други качества.

Холандските учени смятат, че първоначално животновъдите са подбирали най-дебелите прасета, но след време приоритетни са били животните с максимално голямо потомство, върху което оказват влияние мутациите на гена AHR.

Предците на домашните свине - дивите прасета (Sus scrofa) - са се обособили като вид преди 4 милиона години в Югоизточна Азия. След време те са достигнали до Близкия изток и Европа, където хората са ги опитомили преди около 13 000 години. В Китай това е станало по-късно - преди около 8000 години.