Катарците са най-дебелите хора в света
Катарците са най-дебелите хора в света / снимка: www.sxc.hu

Катар е световен лидер по брой на хора, страдащи от затлъстяване. Над половината от жителите на страната са с наднормено тегло, сочат медицински изследвания.

Малката държава с претенции за световно лидерство е една от най-богатите в света, благодарение на запасите си от природен газ и петрол. Според рейтинга на „Форбс” емирството е на първо място по показател „среден доход на глава от населението”, отбелязва БГНЕС.

В Катар живеят 1,7 милиона души, но само 250 000 са коренни катарци, които само за две поколения слязоха от камилите и започнаха да живеят като цивилизовани хора. Катарците много обичат ресторантите за бързо хранене, които могат да се видят почти навсякъде. Резонно успоредно със затлъстяването се наблюдава и ръст на заболелите от диабет - 17%.

„Това е резултат от факта, че в Катар само седим, пушим и ядем тежка храна в ресторантите за бързо хранене. Работим малко, всичко е автоматизирано и повечето от нас прекарват времето си в офисите и автомобилите”, заявява местният жител Хасан Таиза.

„Катар ще бъде изправен пред сериозни здравословни проблеми в бъдеще”, алармира Шаруд ал Джуди Матич, мениджър на здравна програма в Катарската асоциация по диабет.