Известни сгради, приети с омраза при откриването си
Известни сгради, приети с омраза при откриването си / снимки: Gulliver/Getty Images

Айфеловата кула днес е любима на парижани, но жителите на града не винаги са били убедени в нейния чар.

Когато работата по строежа на кулата започнала, група значими културни дейци, сред които и писателят Ги дьо Мопасан, написали писмо до министъра на благоустройството, в което критикуват остро "безполезната и чудовищна" структура и заявяват, че нейната "омразна сянка" ще засенчва изящните монументи в столицата. След откриването й кулата се превърнала в хит, но Мопасан никога не изпитал топли чувства към нея. Той обичал да се храни в ресторанта в основата й, тъй като това било единственото място, откъдето нямало да му се налага да я гледа, пише британският вестник "Дейли Телеграф".

Вашингтонският монумент е построен в памет на първия президент на САЩ и

Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo
първоначално трябвало да бъде обграден от кръгла колонада. Но след като финансови проблеми и конфликт прекъснали строежа на паметника, било решено колонадата да отпадне. Много хора протестирали, че обикновеният обелиск не е достатъчно величествен, дори неговият архитект Робърт Милс заявил, че недовършената структура изглежда като "стрък аспержа".

Една от най-странните сгради в Прага е Танцуващата къща, известна също като "Фред и Джинджър", защото наподобява танцуваща двойка. При построяването й през 90-те години на миналия век тя предизвиква смут, тъй като контрастира рязко със заобикалящия я исторически квартал. Един от критиците й казва, че приличала на "смачкано кенче Кока-Кола". В наши дни сградата се радва на по-голямо приемане и дори е изобразена върху златна монета на стойност 2000 чешки крони.

Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo
Тони Блеър беше изпълнен с оптимизъм, когато обяви, че Милениъм Доум ще се превърне в "триумф на увереността над цинизма, на дързостта над равнодушието, на превъзходството над посредствеността". Но мнозина британци бяха разочаровани от огромната скъпа сграда и нейните изложби. Принц Чарлз определи структурата като "чудовищно желе". Днес обаче сградата е една от иконите в Лондон.

Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo
Модернистичният дизайн на Франк Лойд Райт на музея Гугенхайм в Ню Йорк предизвика много критики при представянето му. Критиците сравняваха не особено благосклонно сградата с всякакви неща - от тоалетна чиния до обърната наопаки пералня. Днес тя се смята за една от най-значимите сгради на 20-ти век и е един от символите на Ню Йорк заедно с Емпайър Стейт Билдинг.
Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo

През 1985 г. френският президент Франсоа Митеран поръча на архитекта Йео Минг Пей да проектира нов вход на Лувъра. Създадената в резултат на това стъклена пирамида предизвика буря от противоречия, тъй като според мнозина модерната структура изглеждала не на място в сграда, датираща от 12-ти век. Днес пирамидата е един от символите на Париж и всяка година е показвана в безброй филми и телевизионни предавания.

Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo

Все още незавършена близо 90 години след смъртта на архитекта й, ексцентричната и пищна Саграда Фамилия на Гауди е посрещната с остри критики в първите години след построяването й. Пикасо казва: "Пратете Гауди и Саграда Фамилия по дяволите", а Джордж Оруел я нарича "една от най-грозните сгради в света". Макар, че църквата не е по вкуса на всички, днес амбициозната й архитектура е все по-високо ценена. Всяка година тя е посещавана от над два милиона туристи.

Известни сгради, приети с омраза при откриването си
netinfo
Трудно е да си представим южния бряг на Темза без Националния театър, но някога много хора предпочитали сградата да я няма. Принц Чарлз заяви, че бетонната сграда изглежда като "интелигентен начин за строеж на ядрена централа насред Лондон без никой да възразява" и немалко хора бяха съгласни с него. Поетът сър Джон Бетджеман обаче е един от ранните й поклонници. Той пише до архитекта на сградата през 1976 г: "Зяпнах от възхита пред куба на вашия театър в бледото синьо небе и с изглед към Сейнт Пол на юг. Това е прекрасна творба и е толкова хубава от много ъгли..., тя има този фатален и завършен вид, който големите творби притежават".

Малко офис сгради са предизвиквали такова противоречие като Портланд билдинг, ярка сграда, построена през 1982 г. от архитекта Майкъл Грейвс. Постмодернистичният дизайн, който значително контрастира с голяма част от другите сгради в града, първоначално бил приет с неохота от местните жители, но днес е вписана в Националния регистър на историческите места. Архитектурният критик Пол Голбергер казва за нея: "За добро или лошо Портланд билдинг засенчва другите неща..., тя има дълбоко въздействие върху американската архитектура и носи завръщане към класицизма, донесъл ни по-красиви сгради". (БГНЕС)