Източноевропейките доминираха на Салона на модата в Милано
Източноевропейките доминираха на Салона на модата в Милано / netinfo
Българките, рускините, румънките и чехкините доминираха на приключилия Салон на модата „Milano Мoda Donna", предаде ProntoSofia, позовавайки се на изследване, публикувано в седмичника „Соризи е канцони“.

Момичетата от Източна Европа са съставлявали 60 на сто от близо 200-те манекенки, дефилирали на ревютата. Едва 20 на сто са били манекенките от Западна Европа. 10 на сто от манекенките пък са дошли от Съединените щати и Канада, а други 10% - от Азия.

Само една от всеки пет манекенки е носела дрехи размер 38. Почти всички други са се вмъквали в облекла с размер 40, според проучването.

„Всичко би било наред, ако беше вярно, че вече не дефилират манекенки с размер 36“, скептична е Фабиола Де Клерк, която оглавява фондация „Аба“. Тя се бори срещу анорексията и булимията.

„Ама къде ги виждате тези манекенки-скелети? Не отричам, че дрехите трябва да падат добре върху телата на манекенките, но най-кльощавата, която дефилира за нас, беше 167 см и 47 кг. Тя е слаба, но в никакъв случай не е анорексична“, коментира Стефано Габана от двойката Долче и Габана.

Неотдавна министърът на външната търговия Ема Бонино призова дизайнерите на мода да мислят повече за нормалните жени с размер 44. Този сегмент съставлява 58 на сто от пазара на дамско облекло в Италия.