Изгониха трансексуалната Владимир Луксурия от Сочи
Изгониха трансексуалната Владимир Луксурия от Сочи / БГНЕС, архив

Защитничката на правата на хомосексуалистите, трансексуалната Владимир Луксурия, която беше депутат в италианския парламент, е била задържана за втори път в Сочи в рамките на 24 часа заради хомосексуална пропаганда на обществено място, пише в. "Стампа".

След като вчера сутринта Владимир Луксурия се опита да развее знамето на хомосексуалистите с цветовете на дъгата, на което пишеше "Да си хомосексуалист е добре" и беше задържана за кратко, вчера вечерта бившата депутатката се прояви отново на стадиона по хокей на лед. Тя била облечена в дрехи с цветовете на дъгата и с подобна перука на главата и скандирала "Да си хомосексуалист е добре", преди да бъде задържана.

Владимир Луксурия имала билет и пропуск, за да гледа мача по женски хокей между Канада и Швеция.

Заедно с трансексуалната италианка били арестувани и двама журналисти от скандалното италианско предаване "Хиените", допълва БТА. Те чакали Луксурия пред стадиона и трябвало да заснемат репортаж за изявите й в Сочи.

След като прекарали известно време в полицейския участък, тримата били лишени от пропуска им за Олимпийското село. После били откарани до поле край Сочи и изоставени там. Тримата се прибрали в хотела си пеша.

Днес те ще трябва да напуснат Русия като персони нон грата. На летището в Сочи ще бъдат съпроводени от представител на италианското министерство на външните работи. От ведомството поясниха, че над тримата арестанти не е упражнявано насилие в полицията.

Самата Луксурия се появи разплакана в репортаж, излъчен по италианската телевизия Италия 1, и каза, че когато я задържали за втори път, била буквално ужасена, защото при първия арест полицаите я предупредили: "Сега ти се размина, но не се опитвай да правиш това втори път!".

Луксурия обясни, че е искала да протестира в Сочи срещу законите, ограничаващи правата на хомосексуалистите в Русия. От италианската организация Гей център се възхитиха от проявите на Луксурия и дори отправиха молба до номинирания за премиер Матео Ренци да я назначи за министър на равенството в кабинета си.

Всичко за Зимните олимпийски игри четете на sochi2014.gong.bg