И във Велико Търново погребвали с ритуали против вампирясване
И във Велико Търново погребвали с ритуали против вампирясване / снимки: DarikNews.bg

Мъж, погребан с ритуал против вампирясване, изкопаха археолозите в двора на църквата "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Гробът не може да бъде датиран с абсолютна точност, но е отпреди 18 век, обясни ръководителят на разкопките под Царевец проф. Николай Овчаров. Неговият екип започна работа преди седмица, като за пета поредна година проучва манастирския комплекс "Св. Св. Петър и Павел" в Асенова махала.

"Смятаме, че става дума за погребален ритуал против вампирясване, тъй като върху гробната камера са положени въглени. Опалването на гроба с жарава е много характерно за такива обичаи", коментира проф. Овчаров. За първи път обаче археолозите се натъкват на друг любопитен елемент, който също насочва към езически ритуали срещу вампирясване. Самият труп е прикован към земята с четири метални скоби, три от тях държат краката, а четвъртата е забита в сърдечната област. Съдейки по състоянието на зъбите на мъртвеца, които са добре запазени, той е бил на не повече от 35 години. Погребан е в периферията на некропола на църквата. В гроба не са открити други предмети, които да дадат повече информация както за мъртвеца, така и за точната датировка на епохата, каза Николай Овчаров. Според него погребалните ритуали против вампирясване са били много разпространени по българските земи през Османския период, но така също са характерни и за всички Балкански държави.

И във Велико Търново погребвали с ритуали против вампирясване
netinfo

У нас най-много такива гробове има открити в селски некрополи в Източните Родопи, посочи Овчаров. По думите му има различни варианти на тези езически погребения. Освен със забито копие в гърдите, покойникът е бил погребван с вързани крайници или с посипана жарава върху гърдите. "Вампирските" гробове се познават и по това, че били предварително опалени с огън или жарава, или пък близките на мъртвеца натрупвали камъни върху него. Смисълът на подобни обичаи е душата на мъртвия да намери покой, коментира Овчаров.

Подобен гроб е открит преди три години при разкопки в некропола на църквата "Св. Ив. Рилски" във Велико Търново, припомни археологът. Гробът е датиран от края на 18 век. Ръцете и краката на покойника били завързани, за да не "вампиряса" и да не изскочи от гроба. Освен това на кръста на мъртвеца е намерена кесийка със сребърни монети, с които той да си плати за преминаването в отвъдния свят, разказа проф. Овчаров.

И във Велико Търново погребвали с ритуали против вампирясване
netinfo