/ ThinkStock/Getty Images
Благотворителните организации твърдят, че във Франция се изоставят много повече домашни любимци, отколкото в другите европейски държави. След седмици на ограничения заради пандемията французите са по-запалени от всякога да се измъкнат от градовете през това лято.

Кинолози опровергаха генетичната вражда между кучетата и котките

Но сезонът на пътуванията послужи като грозно напомняне за друга годишна лятна тенденция в страната. Французите имат жалката слава да бъдат „европейски шампиони“ по изоставяне на домашни любимци, особено когато последните се превръщат в тежест за летните им пътувания.

Приютите за животни в цяла Франция са доказателство за тази уникална и тъжна традиция. Бети Лоизо управлява приют за животни на север от Тулуза повече от 20 години. Тук има зайци, прасе и дори коза и всеки има своя индивидуална история на изоставяне.

„Собствениците рядко имат смелостта да се погрижат честно за нежеланите си придружители“, казва тя. "Вместо това те се обаждат, за да кажат къде могат да бъдат намерени, или ги оставят в кутии извън пред входа на приюта под прикритието на тъмнината".

Домашните любимци ни пазят от депресия по време на карантината

Свита в клетка седи мълчаливо и тъжно бялата котка Пом Пом. Собственикът й я изоставил наскоро след 15 години съжителство, защото имал нова приятелка, която не харесва котки.

Друга котка, Миша, има зле счупен крак, след като паднала от балкон. Собственикът й не искал да плати хонорара на ветеринаря и така животното попаднало в приюта.
Тук има и много кучета. Такъв е Пепито - петгодишен миниатюрен пинчер, чиито собственици го вързали за улична лампа, преди да се обадят в приюта къде могат да го намерят и спасят.

"Оправданията, които обикновено такива собственици дават са, че отиват на почивка, имат бебе, преместват се в друг град или имат нов партньор с алергии", обяснява Бети Лоизо.

Тя казва, че собствениците са от всички социални прослойки, но случаите на най-лошо третирани животни са повече в бедните жилищни квартали и сред ромите. За приюти като този лятото е най-натовареното време в годината.
БГНЕС