Еди Редмейн
Еди Редмейн / БГНЕС
Историята на човека, смятан за най-плодовития сериен убиец в историята Чарлз Кълън, ще бъде разказана в драмата на Netflix "The Good Nurse“. В главните роли се превъплъщават носителят на „Оскар“ Еди Редмейн и звездата Джесика Частейн, съобщава „Гардиън“.

Да се разкаже историята на Кълън далеч не е лесно: престъпленията му са разпръснати, броят на жертвите му е неизвестен, а мотивите му - загадъчни. Между 90-те и 2000 г. на ХХ в. Кълън, като медицинска сестра, убива най-малко 29 души, но властите смятат, че броят им е по-близо до 400 - той е бил тих убиец, който е използвал интравенозни тръбички, за да трови пациентите.

Той е изигран от Еди Редмейн - нов служител в болница в Ню Джърси в началото на 2000-те години. Той е в двойка с Ейми (Джесика Частейн), изморена самотна майка, която работи нощни смени, докато се опитва да скрие кардиомиопатията си.

Филмът е по-скоро гневна атака срещу бездушната и объркана здравна система. За да получи здравна застраховка чрез работата си, Ейми трябва да работи там в продължение на една година. До тази граница й остават няколко месеца, когато Чарлз започва да ѝ помага през нощите и да прикрива все по-честите ѝ пристъпи. Двамата стават близки в работата и извън нея, Чарлз се сближава с Ейми и двете ѝ дъщери, докато разследване на необичайна смърт не започва да кара Ейми да се чуди с кого дружи.

Режисьорът Тобиас Линдхолм и съавторката му Кристи Уилсън-Кеърнс се фокусират по-малко върху самия Чарлз и малко повече върху системата, която го защитава. След като пациент умира и болницата неохотно вика детективите (в ролите Намди Асомуга и Ноа Емерих), седем седмици след това, за да разследват, постепенното връщане назад показва, че дори и висшестоящите да са знаели или поне да са подозирали за нередности в тази или предишни институции, признаването на това би означавало, че ще трябва да поемат вината.

Критиците смятат, че Редмейн донякъде отстъпва пред таланта на Частейн. Макар че едва ли ще получи внимание за награда, това е една от най-добрите й роли.

Макар че според тях можеше да се наблегне малко повече на престъпленията и миналото на Кълън, "The Good Nurse " си остава добър, ако не и в крайна сметка велик опит да се разкаже историята на един много лош човек.

Филмът се прожектира на филмовия фестивал в Торонто и ще бъде достъпен в Netflix от 26 октомври.
БГНЕС