Джордж Вашингтон е най-големият враг на британците за всички времена
Джордж Вашингтон е най-големият враг на британците за всички времена / снимка: БГНЕС, архив

Първият американски президент Джордж Вашингтон беше обявен за най-големия враг на Великобритания на всички времена, пише в. "Дейли телеграф".

Признанието беше направено по време на специална церемония в музея на Националните въоръжени сили на Великобритания в Челси, в Западен Лондон. Седемдесет гости трябваше да изберат петте най-големи врагове на Великобритания на всички времена измежду 20 претенденти, номинирани в онлайн допитване по интернет по-рано тази година.

Петте най-големи врагове се оказаха накрая първият американски президент, ирландският лидер Майкъл Колинс, френският император Наполеон Бонапарт, ветеранът от двете световни войни Ервин Ромел и основателят на Турската република и неин първи президент Мустафа Кемал Ататюрк.

Условието беше най-големите врагове на Великобритания да бъдат избрани измежду личности, оглавявали военни части на бойното поле срещу Великобритания. Така от надпреварата автоматично отпадна например Хитлер.

Джордж Вашингтон /1732-1799 г./ оглави армията на американците, сражавали се срещу британците по време на Войната за независимост на САЩ и успя да обедини с лидерските си качества военни от 13 различни щата и да ги задържи заедно по време на проточилия се конфликт.

Майкъл Колинс /1890-1922 г./ превърна Ирландската републиканска армия в мощна сила, сражавала се срещу британците в ирландската Война за независимост и отвоювала по-голямата част от ирландския остров от Обединеното кралство.

Наполеон Бонапарт /1769-1821 г./ постигна най-големите си победи срещу други страни, но финалната му военна кампания, кулминирала в битката при Ватерло, изпита нервите и способностите на херцога на Уелингтън, допълва БТА.

Ервин Ромел /1891-1944 г./, ветеран с отличия от Първата световна война, оглави нацистката Светкавична война срещу Франция по време на Втората световна война, преди да си създаде име и слава в битките срещу Великобритания в Северна Африка. Там той си спечели прякора Пустинна лисица.

Мустафа Кемал Ататюрк /1881-1938 г./ води упорита отбранителна кампания в Галиполи през 1915 г. срещу съюзническите сили и ги принуди да се оттеглят.