Кралят на комедията. По този начин френският актьор Луи дьо Фюнес е записал името си със златни букви в историята на киното. Той остава любимец на милиони хора по света, които се превиват от смях при спомена за емблематичната му роля на полицая Крюшо.
Луи дьо Фюнес е роден на 31 юни 1914 г. в предградие на Париж. Почина на 27 януари 1983 г. в Нант. След себе си остави 152 филма, в които се е снимал, бил е сценарист на шест ленти, режисирал е една.
Любопитното е, че родителите на актьора са испанци от аристократични родове, които след брака си се установяват във Франция. Бащата се занимава с покупко-продажба на диаманти, но един момент фалира и изоставя семейството си, за да замине за Венецуела.

Одри Хепбърн - жената с неподвластна на времето красота (СНИМКИ)

Така Луи дьо Фюнес израства в затруднено финансово положение. Той започва да взима уроци по пиано на 5-годишна възраст, а по време на хитлеристката окупация на Париж през 1940 г. работи като пианист в нощен бар, докато през деня ходи на уроци в театрално училище.
В 1936 г. сключва първия си брак с Жермен Луиз Елоди Карруайе. Ражда им се син, Даниел, но през 1942 г. се развеждат и Луи повече няма да има контакт с първородния си син, защото майката се противопоставя на това.
Недълго след развода си, на 22 септември 1943 г. Луи се жени повторно за Жана Бартелеми дьо Мопасан, която винаги е твърдяла, че е племенница на Ги дьо Мопасан. От брака си имат двама сина – Патрик дьо Фюнес, лекар, и Оливие дьо Фюнес, който по настояване на баща си опитва да е киноактьор, но това не му е присърце и след участие в 6 филма става пилот.

Луи дьо Фюнес отначало започва работа като комик в парижките нощни клубове и в радиото. Както пише в пресата „Луи дьо Фюнес в живота си е бил тих и тъжен“. Разбираемо - започва да се занимава със счетоводство, после става кожухар, чистач на обувки, занимавал се е и с търговия.

Кари Фишър - принцесата, вдъхнала сила на милиони момичета

Така, на 27 години, попада в театъра като декоратор. С времето е получил и роли в някои оперети. След 30-ата си годишнина дебютира и на екрана– през 1946 г. във филма „Изкушението на Барбизон“.

Появява се в епизодични роли в 75 филма преди да бъде забелязан за първи път. Това се случва с комедията „Ни чул, ни видял“ през 1958 г., когато дьо Фюнес вече е на 44 години, но показва качества на уникален комик.
След премиерата на „Ни чул, ни видял“ влиятелният френски вестник „Франс Диманш“ провъзгласява Луи дьо Фюнес за „най-смешния актьор на Франция, който нито е млад, нито е романтичен, нито е хубав, нито има коса... Но жена му още не се е развела с него, даже напротив – винаги присъства на снимачната площадка. Изглежда мосю Фюнес не може да се снима без нея.“

В интервю „Tele 7 jours“ през 1971 г. Фюнес описва своята кариера: „Не съжалявам за късното развитие на кариерата си. Този факт ми помага да разбера по-добре професията си. Когато бях още неизвестен, боядисвах декори, играех малките роли, които ми възлагаха. Получавах такива образи, които нямаха нищо комично в себе си, без което аз не бих могъл да направя кариера. Затова предпочетох да започна отначало и не бих се отказал от този път“.
През 1964 г. Луи дьо Фюнес се снима в „Полицаят от Сен Тропе“, който положил началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада. Почти двадесет години – от 1964 до 1982 г., Фюнес радва публиката в шест серии с приключенията на полицая Крюшо. Следват още много роли...
На 15 март 1973 г. в ресторант „При Максим“ удостояват Луи дьо Фюнес със званието Рицар на почетния легион.

В личния си живот е по-скоро тих и скромен. Като аристократ, който обожава жена си и къщата си в Нант, Луи дьо Фюнес живее не като в 60-те години, а като през 19. век. Не обичал да шофира, но често ходел на риболов и отглеждал рози.
Малко след приключването на снимките на „Полицаят и полицайките“, на 27 януари 1983 г., Луи дьо Фюнес умира в дома си в Нант от инфаркт. Погребан е в съседното на Нант градче Льо Селие.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook