Боб Дилън
Боб Дилън / Gulliver/Getty Images
Американският певец Боб Дилън е продал на японската корпорация "Сони" целия си музикален каталог, както и правата за няколко бъдещи записа, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на "Сони мюзик ентъртейнмънт".

Сделката е за сума от 150 милиона до 200 милиона долара, твърдят специализираните издания "Билборд" и "Варайъти". Тя е сключена през юли 2021 г., но корпорацията я обявява сега. Договорът е за почти 60 години от кариерата на певеца, спечелил Нобелова награда за литература през 2016 г. - от първия му албум през 1962 г., който е неуспешен, до "Rough and Rowdy Ways" през 2020 г. Това са общо 39 албума.

Авторът на ангажирани текстове срещу социалната несправедливост, войните, расизма и робството, признат за жива легенда на американската музика, вече отстъпи в края на 2020 г. целите си авторски права, които са отделни от продадените на "Сони" права върху записите, на "Юнивърсъл" за сума от 300 милиона долара. Докато авторските права позволяват да бъдат получавани дивиденти при излъчване на песен по радиото или в стрийминг, от продажбите на албуми или използването им в реклами и филми, притежателите на правата върху записите могат да преиздават албумите и хитовете.

Продажбата на каталога на 80-годишния Боб Дилън е поредната в сферата на медийните права. Неотдавна Брус Спрингстийн продаде правата върху песните си на компанията "Сони мюзик" за 550 милиона щатски долара. Каталогът на Пол Саймън бе откупен за 250 милиона щатски долара, на Нийл Йънг - за 150 милиона щатски долара и на групата "Ред хот чили пепърс" - за 140 милиона щатски долара, на Дейвид Боуи за 250 милиона щатски долара.

Боб Дилън има десет награди "Грами" и специална награда "Грами" за цялостни постижения (1991). Той е номер едно в класацията "100-те най-велики изпълнители на всички времена" на сп. "Ролинг стоун".
БТА