BMW предлага хибридни коли на Европейската комисия
BMW предлага хибридни коли на Европейската комисия / netinfo
Германската автомобилна компания BMW предлага Европейската комисия да вземе на лизинг 100 автомобила от хибридния й модел BMW Н за служебни коли на комисарите, стана известно тук.

Предложението е отправено след неотдавнашната Европейска бизнес среща в Брюксел. Сред участниците в срещата бяха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и няколко комисари. На срещата бе широко застъпена темата за новото решение на Европейския съюз, предложено от ЕК, за рязко намаляване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии от автомобилите като съществена стъпка в борбата с климатичните промени.

На срещата бяха изложени няколко коли от модела BMW Н. Това е най-големият автомобил от серията 735 на компанията, но с хибриден двигател, използващ бензин и течен водород, който е много чисто гориво. Оттам "Н" в обозначението (от Hydrogen - водород – на английски). Колата е изключително луксозна, както всички от серията 735. Единственото относително неудобство е по-малкият багажник, тъй като водородната инсталация се намира в задната част на автомобила.

На първо време BMW предлага хибридния модел за заместник-председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, отговарящ за предприемачеството и промишлеността, и на комисаря Ставрос Димас, отговарящ за околната среда. Двамата изиграха възлова роля при вземането на решение за значително намаляване на вредните емисии от автомобилите.

Журналистите се вгледаха в служебните коли на комисарите: Барозу ползва недостатъчно екологичния модел "Туарег 4х4" на "Фолксваген", Гюнтер Ферхойген - BMW от серията 735, но не "водородно", Питър Манделсън - "Ягуар" с усилен двигател. Единственият "автомобилен еколог" е комисарят за околната среда Димас, който отказал предлагания му от ЕК "Мерцедес" и се качил на хибридния модел "Тойота Приус".

По време на брюкселската бизнес среща на високо равнище комисарят Гюнтер Ферхойген се качи на "735 Н" , за да го изпита. /БТА/