/ iStock/Getty Images
Зърна̀стецът или дивата боя е растение от род храсти, по-рядко малки дървета от семейство Зърникови.

Дълго използван от индианците като естествено слабително средство, зърнастецът не е широко познат с това си качество до 1877г. Това е дърво, първоначално разпространено предимно в Америка, чиято кора се използва като ефективно средство за борбата със запека.

Всъщност на испански името на тази билка означава „свещена кора“. Тя се събира рано на пролет, след което се суши, за да се използва по предназначение.
Билката се среща по Средиземноморието и Южна Европа. В България има 5 вида от нея.

Зърнастецът расте във влажни, до кисели почви, в сенчестите участъци на открити поляни или по границата на смесени иглолистни и широколистни гори.
Изсушената кора от зърнастец има очистителен и жлъчегонен ефект върху организма. Помага при запек, без да се отразява на нормалната функция на тънките черва. Много слабителни медикаменти съдържат зърнастец като основна съставка.

Зърнастец
iStock/Getty Images

Билката зърнастец има детоксикиращо, слабително и жлъчегонно действие. Използва се за лечение на запек, колит, язва, хемороиди, метеоризъм, затлъстяване. Подобрява перисталтиката на дебелото черво, понижава холестерола, помага при стрес и депресия, повишава потентността.

Билката, с която баба Ванга е помогнала на стотици хора да отслабнат (ВИДЕО)

С лечебна цел се използва и разновидност на билката, позната като морски зърнастец с червеникави плодове и тънки заострени листа. Тя е силен антиоксидант и имуностимулатор, богата е на витамин В, С и А. Помага при авитаминоза, астма, ларингит и други заболявания на дихателната система, заболявания на черния дроб, алергии, липса на апетит, женски неразположения, умора.

Билките, които всеки може да отглежда

Морският зърнастец има и подмладяващо действие, освежава и подобрява еластичността на кожата, стимулирайки производството на колаген.