/ iStock/Getty Images
Международен екип учени започна изследвания на билка, за която правителството на Мадагаскар твърди, че лекува коронавируса, съобщи "Дойче веле". СЗО предупреди, че все още няма научни изследвания, които да доказват ефикасността на билката артемизия (пелин).

Учени от германския Институт "Макс Планк" за колоиди в Потсдам са сред група изследователи от Германия и Дания, които съвместно с американската компания "АртемиЛайф" проверяват дали растението артемизия може да се използва срещу новия коронавирус.

"Това е едно от първите изследвания, в което учени проверяват функциите на субстанции с това растения във връзка с Ковид-19", каза ръководителят на изследването Петер Зеебергер.

При изследването се използват образци от растението артемизия ануа (едногодишен или сладък пелин), както и деривати от растението като артемизинин. Съставка на растението отдавна се използва при лечение на малария.

Алжирски учени изпробваха през април ефективността на лекарства за лечение на малария срещу новия коронавирус. Проучването им показа, че артемизининът е по-ефективен от хидроксихлорохина. Някои учени смятаха, че лекарството би могло да бъде една от съставките на терапевтично средство срещу Ковид-19, но по-късно се оказа, че то увеличава смъртността при пациентите.

Учените от института в Потсдам са се фокусирали върху въпроса дали екстракт от артемизия може да се използва срещу новия коронавирус.

Билката е показала успех срещу други заболявания освен малария, казва Зеебергер.

Изследвания установиха, че екстрактът от нея е ефективен инхибитор на първия коронавирус SARS-CoV, който се появи в Азия през 2002 г. с прояви на дихателни заболявания. Учените се надяват да имат резултат от изследванията на билката най-рано в края на май.

В края на април президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина обяви, че билкова напитка с артемизия лекува от коронавирус. Няколко африкански страни вече са поръчали на Мадагаскар от билковия тоник.
БТА