Азиатците ще се радват на най-големи увеличения на заплатите
Азиатците ще се радват на най-големи увеличения на заплатите / netinfo

Азиатските работници ще се радват на най-големи увеличения на заплатите в света през 2007 г., предаде Ройтерс, като цитира данни от проучване на компанията за развитие на човешките ресурси И Си Ей интернешънъл (ECA International).

По-високите заплати в Азия ще се дължат на сериозния икономически растеж, на липсата на достатъчно квалифицирани кадри и на ниската инфлация.

Реалното увеличение на заплатите в Азия (с отчитане на инфлацията) ще бъде средно с 3,6 процента - засилване с 50 процента спрямо повишаването на заплатите с 2,4 процента през 2005 година.

Сериозният икономически растеж превърна Азия в региона с най-бързо нарастващ брой на милионерите. Според инвестиционната банка Мерил Линч (Merrill Lynch) богатството на азиатските милионери може да достигне 10,6 трлн. долара през 2010 година.

В най-голяма степен ще се увеличат заплатите в Индия - със 7 процента. На второ и трето място се нареждат Индонезия и Китай, където заплатите ще нараснат с около 6 процента.

Извън Азия най-много ще се повишат заплатите в Словакия - с 3,5 процента, докато заплатите в САЩ ще нараснат само с 1,1 процента. Словакия заема пето място в класацията за най-голямо реално увеличение на заплатите, която обхваща 45 страни. Русия е на десето място.