Аспиринът намалява опасността от рак на стомаха
Аспиринът намалява опасността от рак на стомаха / снимка: www.sxc.hu
Приемането на аспирин всеки ден или веднъж на седмица намалява опасността от рак на стомаха с 40 процента, откриха учени.

Аспиринът е препоръчван за превенция на сърдечни удари при най-рисковите пациенти, а научни изследвания показаха, че той може да намали опасността от рак на дебелото черво, информира БГНЕС. Ново изследване, основаващо се на 17 проучвания на общо повече от 300 000 души на възраст между 50 и 71 гадини, показва, че вземането на медикамента веднъж седмично или на ден намалява опасността от някои форми на рак на стомаха.

Ракът на стомаха е резултат главно от действието на бактерията Helicobacter pylori. Проучването, публикувано във вестник British journal of cancer, показва също така намаляване с 36 процента на случаите на рак в средната и долната част на стомаха при хора, които са използвали аспирин поне веднъж през изминалата година.

За разлика от предишни проучвания учените установили, че аспиринът не защитава от рак на хранопровода и на гърлото, както и от рак в горната част на стомаха.