Археолози откриха амулет от метеорит в дома на праисторически шаман
Археолози откриха амулет от метеорит в дома на праисторически шаман / Thinkstock/Getty Images

Археолози намериха амулет от метеорит на 9000 години в праисторическо жилище на шаман в Полша, съобщи в. "Дейли мейл". Порьозният метеорит с размери 5,3 см на 3,5 см е обработен в цилиндрична форма. Той е естествен пирит - жълтеникав железен сулфид. За големината си е изненадващо тежък. Според специалистите праисторическите хора са знаели, че той е паднал от космоса. Изглежда те са го смятали за магически.

Според археолозите от института по археология и етнология в Шчечин това е първият известен случай за боготворене на предмет дошъл от космоса. Заради неравната му повърхност е възможно да са виждали в него различни форми от загадъчния свят на духовете. "Те може да са осъзнавали, че е различен, ако са го видели как пада на земята, по кратера, който е направил, по топлината от влизането в земната атмосфера", казва Тадеуш Галински от екипа.

Амулетът от метеорит е намерен в пещерно жилище край езерото Свидве в Болкив, Западна Померания.

Освен метеорита в колибата са намерени и други амулети, връх на стрела от кост с гравиран орнамент, магическа пръчка от рог на елен, украсена с геометрични мотиви.

Източник: БТА