Ани Ленъкс - кавалер на Ордена на Британската империя
Ани Ленъкс - кавалер на Ордена на Британската империя / снимка: БГНЕС, архив

Певицата Ани Ленъкс, бивша звезда на прочутата попгрупа от 80-те години "Юритмикс", е сред удостоените носители на Ордена на британската империя - едно от най-високите отличия, връчвани всяка година от английската кралица на представители на всякакви професионални и обществени прослойки, съобщи Франс прес.

Ленъкс, която е на 56 години и от известно време има солова кариера, получи званието офицер на Ордена на британската империя заради хуманитарната си дейност срещу бедността и СПИН-а в Африка.

"За мен е голяма чест", каза тя и издаде, че вече е приготвила шапката си от имитация на леопардова кожа, с която ще отиде в Бъкингамския дворец.

Сред отличените през тази година са също актьорът Дейвид Съчет, прочул се с ролята си на белгийския детектив Еркюл Поаро в британския тв сериал по романите на Агата Кристи. Той стана командор на ордена.

Актрисите Шейла Ханкок и Хариет Уолтър бяха удостоени съответно със званията командор и дама на ордена.

Сред носителите са също модната дизайнерка Катрин Хамнет; президентът на авиокомпанията Бритиш еъруейс Мартин Бротън; Роджър Кар, бившият президент на производителя на шоколади Кадбъри, чието придобиване от американската група Крафт предизвика силни емоции във Великобритания; полицаят Айвър Макгрегър, помогнал за обезоръжаването на заподозрян при опит за отвличане на принцеса Анна през 1974 г.; футболният съдия от световното по футбол през 2010 г. Хауард Уеб; бившият играч по ръгби Майк Кат; главният механик на подвижния мост над Темза - Тауър бридж, допълва БТА.

Всеки човек може да номинира всеки за наградите, като повечето от отличията се дават на хора, допринесли за своята среда.

Предложенията се разглеждат от осем комисии, а окончателният списък се представя от премиера на кралицата, пояснява Ройтерс.