Оставяйки зад гърба си гафа от церемонията за наградите "Грами", певицата Адел отбеляза триумфално завръщане на техния британски еквивалент - отличията БРИТ, получавайки приз дори от космоса, предадоха световните информационни агенции.

Адел стана кралицата на звездното шоу, спечелвайки четири отличия. Певицата е единствената, получила повече от една награда на церемонията. Адел триумфира с топ отличието за британски албум на годината за "25" - третия й студиен проект след "21", който излезе на музикалния пазар преди четири години. Новата й тава се появи твърде късно - в края на миналата година, и остана извън надпреварата за най-престижните отличия в света на музиката - наградите "Грами".

Трофеят БРИТ е първото голямо признание за албума "25" на Адел, счупил рекорди по продажби. На неотдавнашната церемония за наградите "Грами" британската певица се представи със свое изпълнение, което обаче беше помрачено от технически проблем, припомнят агенциите.

Технически проблем помрачи представянето на Адел (ВИДЕО)

Към приза за най-добър албум Адел прибави наградите за най-добра британската британска изпълнителка и най-добър британски сингъл за "Hello". Четвъртия си трофей - приза "Глобален успех" за постижения извън родината, певицата получи от космоса. Британският астронавт Тим Пийк, който се намира на Международната космическа станция, се включи с изненадващо видео на церемонията, за да "връчи" на Адел специалната награда.

Докато благодареше за отличието, се наложи развълнувана певица, която не успя да сдържи сълзите си, да бъде цензурирана заради неприлична дума. "Благодаря. Не мога да кажа дали плача заради видеото или заради това, което Тим Пийк направи. Детето ми ще сметне, че съм готина. Това е невероятно. Отсъствах известно време и не знаех дали някога ще се завърна на музикалната сцена. Благодарна съм на всички Вас, които сте толкова мили с мен и отново ме посрещате толкова топло", сподели Адел.

Адел получи награда БРИТ и от космоса (ВИДЕО)
netinfo
Певицата използва поредната си поява на сцената, за да засвидетелства публично и подкрепата си към поп изпълнителката Кеша, която води съдебна битка за прекратяване на договора си с продуцента Доктор Люк.

Кеша обвини продуцента д-р Люк в сексуално посегателство и тормоз

Кеша обвинява Доктор Люк в сексуално посегателство. Продуцентът отрича обвиненията, твърдейки, че певицата ги е изфабрикувала, за да прекрати договора си.

Миналата седмица съдия отхвърли иска на Кеша за прекратяване на договора с Доктор Люк. Въпреки че съдебното решение не е окончателно, разстроената изпълнителка получи подкрепа в социалните медии и от други знаменитости.

Тейлър Суифт даде 0 000 на Кеша за битката й срещу Доктор Люк

Адел беше номинирана в четири категории за наградите БРИТ, спечелвайки отличията в три от тях. Единственият приз, с който певицата се размина, беше за видео на британски изпълнител. Наградата в тази категория беше присъдена на групата One Direction за "Drag Me Down".

Певецът Джеймс Бей, който също беше с четири номинации за наградите БРИТ, спечели приза за най-добър британски изпълнител.

За най-добра британска група бяха обявени Coldplay.

Адел получи награда БРИТ и от космоса (ВИДЕО)
netinfo
В актива си рокаджиите вече имат девет награди БРИТ, които ги правят най-успешната група в историята на шоуто. Постижението им обаче бледнее в сравнение със 17-те отличия на Роби Уилямс - 12 като самостоятелен изпълнител и пет като член на Take That.

Класираха най-успешните изпълнители за 2015 година

В категорията за британски пробив призът беше присъден на Catfish and the Bottlemen.

Британският певец, автор на песни и мултиинструменталист Джак Гарат получи наградата "Изборът на критиците", за чиито носител беше обявен предварително.

Отличието за британски продуцент беше присъдено на Чарли Андрю. Посмъртно с приз "Икона" беше награден легендарният музикант Дейвид Боуи, който почина през януари след 18-месечна тайна битка с рака. От негово име отличието прие добрият приятел на Боуи, актьорът Гари Олдман.

Подобно на наградите "Грами", Дейвид Боуи беше почетен подобаващо и на наградите БРИТ. Трогателни думи за покойния музикант произнесе шотландската певица Ани Ленъкс, която сподели, че Боуи ще бъде "обичан и почитан, докато Земята се върти". Новозеландската певица Лорд изпълни хитовото парче "Life on Mars" на Дейвид Боуи.

В международните категории на наградите БРИТ отличия получиха исландската певица Бьорк (най-добра изпълнителка), канадският Джъстин Бийбър (най-добър изпълнител) и австралийците Tame Impala (най-добра група). Сред конкурентите на австралийската формация за най-добра международна група бяха и рокаджиите от Eagles of Death Metal. Името на американската група нашумя покрай кървавата трагедия, в която се превърна концертът им в парижката зала "Батаклан" през ноември миналата година.

Наградите БРИТ бяха раздадени на церемония в лондонската зала "02 Арина". Водещи на шоуто отново бяха Ант и Дек. Церемонията започна с изпълнение на Coldplay. Риана, която в последния момент отмени участието си на наградите "Грами", се появи на сцената на БРИТ за сексуално заредено съвместно изпълнение с рапъра Дрейк. Сред изпълнителите бяха също Джеймс Бей и Джъстин Бийбър. Кралицата на наградното шоу Адел го закри с изпълнение на песента "When We Were Young" от албума си "25".

Източник: БТА, снимки: Guliver/Getty Images