3 пъти по-дълъг полет с нов вид реактивна раница
3 пъти по-дълъг полет с нов вид реактивна раница / netinfo

Стендовите изпитания показват, че времето на полет с новата реактивна раница Thunderpack може да достигне 75 секунди. Това обявиха от американската компания Thunderbolt Aerosystems, която се занимава с разработка на персонални летателни апарати.

Конструкцията на реактивните раници практически не е усъвършенствана през последните 30 години, след като беше разработен ракетен пояс, позволяващ човек да остане във въздуха до 22 секунди.

След консултации с хората, разработили и изпитвали първите персонални летателни апарати, служителите Thunderbolt Aerosystems са подобрили конструкцията на раницата, избрали за нея по-леки материали и намерили по-ефективни катализатори за ракетния двигател. При полевите изпитания пилотът успял да извърши полет с новата раница, който продължил 37 секунди.

Специалистите, които разработват новата раница, са убедени, че продължителността на полета може да бъде много по-дълга. Раниците се продават по поръчка, цената на един брой е около 100 000 долара.

През следващата година компанията планира да създаде много по-мощна раница с турбореактивен двигател, който позволява човек да се задържи във въздуха 35 минути. Проектираната система е наречена Thunderjet, допълва БГНЕС.