12 януари: „Лед Цепелин” издават първия си албум
12 януари: „Лед Цепелин” издават първия си албум / снимка: Guliver/Getty Images

1915 г. в Конгреса на САЩ е отхвърлено предложението за даване на избирателни права на жените. Правата на жените са наложени със серия от декларации и конвенции, приети последователно през последните няколко века.

Един от първите документи в тази насока е „Декларацията за правата на жената и гражданката”, съставена от френската писателка Олимп дьо Гуж през септември 1791 г. В нея тя изисква пълно политическо, социално и юридическо равноправие на жените спрямо мъжете.

В тази насока се зараждат редица женски правозащитни организации, целящи да подобрят социалния, икономическия и политически статус на жената. Първите призиви, издигнати от тези организации, са за равенството в икономическо отношение, еднакви възнаграждения за една и съща работа, отваряне на профсъюзите за проблемите на жените и др. По-късно към тези призиви се издига и искането за избирателното право.

През 1920 г. в САЩ жените получават пълно избирателно право. Но още през 60-те години на 19 в. се поражда движението за защита на избирателното право на жените, известно като движението на Suffragetten, което цели постигането на това право за жените със средствата на обществената работа и петициите.

1946 г. в Ню Йорк е проведен парад на Въоръжените сили на САЩ по случай победата на антифашистката коалиция над силите от Тристранния пакт във Втората световна война. В парада участва 82-ра въздушнодесантна дивизия като представително съединение от армията на САЩ. Нейният личен състав е от 13 000 души.

Дивизията е предвождана от своя командир 38-годишният генерал-майор Джеймс Гавин. Следва колона от артилерийски оръдия, танкове „Шърмън” и самоходни артилерийски гаубици. Военновъздушните сили са представени от самолети С-47 (Дъглас DC-3).

Парадът преминава по „Вашингтон скуер” и Пето авеню, общата дължина на маршрута е 4 мили. Присъстват огромен брой граждани и гости на Ню Йорк. Сред официалните лица са губернаторът на Ню Йорк Томас Дюи, кметът Уилям Дуайър, екскметът Фиорело Ла Гуардия и висши офицери от армията на САЩ.

Едва 17-годишен Джеймс Морис Гавин напуска дома си и постъпва в армията САЩ. Служи в Панама и като брегови артилерист във форт „Шърман”. През 1925 г. постъпва във Военната академия „Уест Пойнт”. Завършва през 1929 г. и получава първо офицерско звание втори лейтенант.

Започва бойния си път по време на Втората световна война през 1943 г. с десанта на остров Сицилия (операция „Хъски”), Салернската въздушнодесантна операция и операция „Нептун” във Франция, която е част от десанта в Нормандия. От февруари 1944 г. е заместник на командира на 82-ра въздушнодесантна дивизия Матю Риджуей.

От септември 1944 г. той е най-младият дивизионен командир в американската армия по време на Втората световна война. От 17 септември участва в операция „Маркет-Гардън” в Холандия - най-големия парашутен десант в световната история.

През февруари 1945 г. неговата дивизия участва в пробива на укрепената „Линия Зигфрид”, а на 2 май приема капитулацията на частите на 21-а германска армия. Наричан е от подчинените си с прозвището „Джъмпин Джим” (Скачащият Джим) поради факта, че винаги скача с парашут заедно с поверената му дивизия.

1966 г. в САЩ започва излъчването на телевизионния сериал „Батман”. Филмът е базиран на едноименния комиксов герой на ДиСи Комикс. Излъчва се по телевизия ABC до 14 март 1968 г., заснети са 120 серии.

Всъщност за пръв път Батман излиза от комиксите още през 1939 г. Тогава се снима първият сериал, а ролята на супергероя се изпълнява от Луис Уилсън. В 15 епизода той се бори с японски шпионин, превърнал гражданите на Готъм сити в зомбита. Втори сериал се появява през 1945 г. под името „Батман и Робин”. А през 1966 г. телевизия ABC пука телевизионната поредица, в която ролята се изпълнява от Адам Уест (на снимката в текста).

Шоуто става изключително популярно. То е създадено като комедиен екшън с повтаряем сюжет. Всеки епизод започва със сцена как Батман и Робин скачат в Батмобила и излизат от тайната пещера. След това получават обаждане по Батфона от полицейския началник Гордън и се срещат в кабинета му, за да получават задача и инструкции. Двамата провеждат разследване, което ги води до задължителен сблъсък със злодея. След кратък ръкопашен бой, престъпникът успява да избяга, оставяйки следи, по които обаче Батман и Робин го намират.

Сериалът всъщност няма нищо общо с мрачния образ на Батман, а прилича на всеки друг приключенски сериал с комични елементи. В паузата между снимките на двата сезона на телевизионния сериал екипът заснема и първия пълнометражен филм „Батман” от 1966 г. Днес Човекът с костюм на прилеп е комиксовият персонаж с най-много филмови адаптации.

Любопитен факт е, че в началото на 2013 г. оригиналният „Батмобил”, използван в телевизионния сериал, беше продаден на търг. Срещу 4,2 млн. долара притежател на колата стана 56-годишен мъж от Аризона, който призна, че това е „ сбъдната мечта”.

„Батмобил”-ът е подобрена версия на Lincoln Futura от 1955 г. Създателят на „Батмобил”-а Джордж Барис купува колата за 1 долар и харчи още 15 000, за да я превърне в кола на супергерой - с лазери, парашути и дори вграден телефон.

1969 г. „Лед Цепелин” издават първия си албум. Групата е сочена за една от най-влиятелните и популярни в историята на рока, положила основите на хард рока и хеви метъла.

Бандата е сформирана в Лондон. Историята започва с разпадането на английската рок група „Ярдбърдс”. Китаристът й Джими Пейдж получава правата върху името и няколко договорни задължения за концерти на Скандинавския полуостров.

Пейдж решава да изпълни скандинавското турне с нова група и се обръща към басиста Джон Пол Джоунс, вокалиста Робърт Плант и барабаниста Джон Бонъм. През септември 1968 г. те изнасят серия от концерти в Скандинавия под името „Новите Ярдбърдс”. Месец след завръщането в Англия - през октомври 1968 г., Пейдж променя името на „Лед Цепелин”.

Групата влиза в студио Олимпик в Лондон, за да запише дебютния си албум. Години по-късно Пейдж признава, че са били необходими само 36 часа студийно време, проточили се в рамките на няколко седмици, за записа на албума, включително за миксирането. Тъй като групарите още не били подписали окончателен договор с „Атлантик”, Пейдж и мениджърът Питър Грант плащали за сесиите от собствени средства, заради което се налагало и пестенето на студийното време.

„Лед Цепелин” са сочени за една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката. През 1995 г. са включени в Залата на славата на рокендрола. Всеки от деветте им студийни албума влиза в Билборд Топ 10, а шест сингъла достигат до номер едно. Списание „Ролинг Стоун” ги описва като „най-тежката група на всички времена”, „най-голямата група на 1970-те” и „една от най-издръжливите групи в историята на рока”.

Любопитен факт е, че „Лед Цепелин” се готвят да преиздадат първите си три албума. Бандата планира да ремастерира всеки албум като индивидуален бокс сет с бонус материали - много миксове и различни версии на песните.

1981 г. започва излъчването на американската „сапунена опера” „Династия”. Филмът превърна в звезда Джоан Колинс, която получи шест номинации за „Златен глобус”.

Действието на сериала се развива в Денвър, Колорадо. Във фокуса попада петролният магнат Блейк Керингтън, новата му съпруга и бивша секретарка Кристъл, и разглезените и проблемни деца на Керингтън. В основата на сюжета е неспирната вражда между семейство Керингтън и бизнес конкурента им семейство Колби.

Джоан Колинс, която играе ролята на прелестната бивша съпруга на Блейк Алексис Керингтън, а Ема Самс, която се превъплъщава в глезената и объркана наследница Фалън Керингтън.

Първоначално „сапунката” била замислена със заглавието „Петрол”, но после името е променено. В апогея си сериалът имал бюджет от 1,2 млн. долара.

1998 г. в Европейския съюз е постигнато съгласие за забрана на клониране на хора. Решението е документирано като допълнителен протокол към Конвенцията за правата на човека и човешкото достойнство и влиза в сила през 2001 г., след като е ратифицирано само в пет от страните членки.

Най-ранните експерименти в областта на клонирането датират от 30-те години на 20 в., но първият успешен опит е направен от Робърт Бригс и Томас Кринг, които през 1952 г. клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки.

През 1996 г. учени от университета в Розлин, Шотландия, оповестяват за създаването на първия клонинг на бозайник, който е познат като овцата Доли. Тя боледува от рак на белия дроб и артрит, който се среща само при възрастните екземпляри. За успешното клониране са били необходими над 247 ембриона, които довеждат едва до 27 бременности, от които само една се увенчава с успех.

Любопитен факт е, че на 27 декември 2002 г., в АФП излиза съобщение, че се е родило първото бебе клонинг. Изданието се позовава на сведения, дадени от френската изследователка Бриджит Боасел, президент на компанията „Клонейд”.

Седмица по-късно Боасие съобщава, че е родено още едно дете, а в края на януари 2003 г. се появява информация и за трети клонинг. До края на 2004 г. обаче от компанията не представят научни доказателства за тези твърдения.

2005 г. е изстреляна американската космическа сонда „Deep impact”, която да извърши изследвания върху кометата Темпъл. Проектът на американската агенция за космически изследвания е сочен като най-амбициозният в опита да се разгадае произхода на Слънчевата система.

Сондата изстрелва успешно модула, който пресреща и се сблъсква с кометата на разстояние 133 млн. км от Земята. Ударът между тежащият 370 кг модул и кометата, която е два пъти по-малка от остров Манхатън и лети в Слънчевата система със скорост над 37 000 км/час, става в 8.52 ч. на 4 юли.

Сондата удря кометата челно, предизвиквайки ярко припламване, което според учените свидетелства за силен сблъсък. Сблъсъкът е наблюдаван и от орбиталните телескопи „Хъбъл” и „Спитцер”, с чиято помощ се анализира информацията за температурата и газовете, отделени при удара.

Любопитен факт е, че на борда на „Deep impact” се намира научна апаратура и компактдиск с имената на 625 000 земни жители. Името на сондата пък е избрано от холивудски филм, описващ как Земята е заплашена от сблъсък с комета.