Витали Ярошевски: Убийството на Политковска е политическо
Витали Ярошевски: Убийството на Политковска е политическо / netinfo

Интервю на Жени Марчева с Витали Ярошевски – заместник-главен редактор на „Новая газета” – вестника, за който е работила убитата в събота руска журналистка Анна Политковска.

Говори се, че убийството на Анна Политковская е политическо, имате ли някакви съмнения, че това е така?

Не, нямам никакви съмнения, че това убийство е политическо. Тя се занимаваше с нещо много специфично, което е рядко срещано у руската журналистика – с политически разследвания. Тя не са занимаваше с чисто криминални престъпления. Тя пишеше за хора, които са във властта, за техните действия и престъпления. Тази година тя публикува 51 материала в „Новая газета”. Всички те по един или друг начин засягаха много важни хора. И бих добавил – много опасни хора!

Кой тогава според Вас е поръчителят на това убийство?

Не мога да ви отговоря на този въпрос. Нищо не мисля. Каквото и да ви кажа сега, може да ме осъдят.

Може би името на убиеца на Анна Политковска е скрито в нейните статии?

Това да. Това е много вероятно. Ние днес излязохме със специален брой, посветен на Анна Политковска. Там са всичките й статии, а в тях има имена. Не изключвам там да е името и на поръчителя на убийството.

Тя беше известна най-вече с материалите си за Чечня и с принципната си позиция към управлението на руския президент Владимир Путин. Смятате ли, че тя бе убита именно заради това?

Не, не мисля така, не! Не заради отношението й към режима на Путин и не заради отношението й към войната в Чечня. Тя можеше да бъде убита само заради съвсем конкретно журналистическо разследване.

Подскажете ми?

За какви разследвания ли? Чечня, корупцията в армията, похищението на хора в Чечня, сраженията там. Последният материал, който тя подготвяше и който ние не получихме…Тя трябваше да го предаде в събота, когато я убиха. Този материал беше за издевателствата в Чечня. Там измъчват хора.

Смятате ли, че убийството на Политковска точно на рождения ден на руския президент Владимир Путин е просто съвпадение?

Да, мисля, че това е само съвпадение. Но смятам също, че това е много сериозен удар по репутацията и на държавата, и по репутацията на Владимир Путин.

Как руското общество реагира на това убийство?

Получаваме огромно количество съболезнователни телеграми. Като казвам огромно количество, повярвайте ми, не преувеличавам! В неделя имаше митинг на Пушкинския площад. Не мога да кажа, че имаше много хора, но все пак имаше. Ето, колегата ми подсказва, че за днешната московска действителност – хората бяха много.

Смятате ли, че това е сериозен удар върху свободата на словото в Русия?

Да, това е много сериозен удар върху свободата на словото в Русия. И без това хората, които олицетворяват свободата на словото в руската журналистика, са толкова малко! Е, сега са с един по-малко. Анна беше журналист, чието мнение тежеше в обществото. Тя беше и известна правозащитничка. Беше известна и извън границите на Русия.

Разбирам, че „Новая газета” е обявила премия от 25 милиона рубли за информация, която ще помогне за установяването на организаторите и изпълнителите на убийството, много хора ли се обаждат в редакцията Ви?

Засега поне нищо не знам по този въпрос. Възможно е повече информация да има главният редактор. Може би съвсем скоро ще разберем повече за това убийство.

Смятате ли, че това убийство ще уплаши колегите на Политковска, които като нея се занимават с разследваща журналистика?

Не, няма да ги изплаши. Доказателство за това е, че „Новая газета” започна свое собствено разследване на убийството на Политковска.

Като колега на Политковска, с какво ще я запомните?

Утре ще се простим с нея. Във вестника ще бъде създаден отдел на името на Анна Политковска, така че името й ще остане винаги живо за нас.

Каже ми каква беше тя като човек?

Красива жена, красива жена...Човек със сложен характер, нееднозначен. В рекдакцията много я обичахме.