Торта, облечена в българска народна носия от Канада (СНИМКИ)
Торта, облечена в българска народна носия от Канада (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Това не е торта, а произведение на изкуството, биха казали много от вас.

Тази многоетажна торта, облечена в българска народна носия, е дело на Албена Петрова, която от години живее в Канада.

Тайните на сватбените тържества

"Аз съм родена в България и за мен е чест и удоволствие да представя моята торта "Българска шевица". Вдъхновението зад тортата са старите български сватбени носии. От много време исках да направя торта, в която да мога да включа български шевици. Тяхната красота и сложност винаги ме е привличла и е била голямо предизвикателство за въображението ми. Обичам многообразието на детайли във всяка една от тях. Традиционната сватбена рокля на България има страхотни характеристики, тъй като те са елегантно тъкани, украсени с невероятни цветови комбинации. Всяка от тях е украсена с ярка бродерия от монети, мъниста и коприна за блясък. В миналото носиите са правени ръчно и приготвени с много труд и страхотни дизайни".

Това е написала Албена Петрова под снимките на нейната "българска сватбена торта", публикувани във Фейсбук (www.facebook.com/ Albena.cakes) Тортата е създадена в рамките на проекта "Brides around the world", в който участват художник-сладкари от цял свят.

Защо българите спряха да се женят?

Албена Петрова живее от години в Канада. През 2013 печели първото място в "Шоуто за торти" в Монреал, категория "Сватбени торти". Редица канадски и американски кулинарни издания са публикували снимки на произведенията ѝ.

Българската художник-сладкарка от малка е влюбена в изкуството. Майка ѝ е скулптор, а баща ѝ - бижутер. Албена Петрова завършва софийската Гимназия за приложни изкуства със специалност "Керамика и стъкло". А преди няколко години в Канада открива света на тортите. Записва се в сладкарската програма в Училището за кулинарни изкуства в Монреал и... започва да твори. Всяка нейна торта е уникална. Можете да разгледате повече от сладките ѝ произведения тук: www.albenacakes.com