Ще изчезне ли чарът на родния остъклен балкон?
Ще изчезне ли чарът на родния остъклен балкон? / снимка: Impact Press Group, архив
Имат ли остъклените балкони шанс за повече естетика и пестене на енергия?
48942
Имат ли остъклените балкони шанс за повече естетика и пестене на енергия?
  • Имат ли остъклените балкони шанс за повече естетика и пестене на енергия?

СДС лансира идея родното явление - остъклените балкони занапред да са с еднакви дограми и този процес да се финансира с евросредства по програмата за енергийна ефективно. Доколко това предложение на сините може да се реализира?

Първо беше винкелът, който не пазеше топло, но пък държеше сухо, после дървената дограма - прозорецът на кухнята отиваше на балкона, излезе и алуминиевата дограма с чест конденз, за да дойде ред на PVC-то с три или пет камери...

Родният остъклен балкон не стана събитието на 20-ти век в класацията на БНТ, но пък остана проблем заради това, че всъщност представлява незаконно строителство. Сега в СДС смятат да го предложат за мярка за енергийна ефективност, разказа Борис Марков.

„Мисля, че този феномен с остъкляването на терасите е български патент. Що се касае до панелните жилища, ситауцията е много тежка, защото масово хората във входа или в блока, в който живеят, имат остъклени тераси, което по същество представлява незаконно строителство и ако се гледа буквата на закона, блокира всякакви мерки за енергийна ефективност, тъй като вече изпълнението на сградата не отговаря на първоначалния проект", каза той. От друга страна, според него, за да бъде развързан този възел и да не останат само декларации, а хората да могат да санират, което ще доведе до няколко ефекта, те не могат да бъдат наказвани и да бъдат карани да съборят „това дребно незаконно строителство", което са направили в името на това да бъдат показани някакви резултати като статистика, като усвояемост.

„Истината е по средата. Темата не е удобно, дори не е популистка, защото няма еднозначно мнение, тоест тя няма да бъде възприета положително", коментира Марков. От СДС считат, че има междинен вариант и че трябва или остъклението на балконите, ако ще съществува такова, да бъде описано като мярка по енергийна ефективност, да бъде еднотипно за целия вход.

Борис Марков изброи няколко ефекта от тази мярка. Първият е, че жилищата ще бъдат по-икономични, второ - ще вдигнат своята стойност и трето, но не на последно място - картината в българските квартали ще стане по-приятна. „В момента, ако вдигнете поглед нагоре и погледнете, наистина изглежда кошмарно", призна той.

Идеята беше подкрепена от главния архитект на София Петър Диков. Според него това е добър начин за решаване на въпроса едновременно с действията по повишаване на енергийната ефективност, като допълни, че става дума главно за панелните блокове.

„Но ще направи и необходимите действия по подмяна на остъклените балкони и с цел подобряване на енергийната ефективност , и с цел подобряване на визията и архитектурата на тези блокове, като това касае цялостен проект, по който всеки собственик е длъжен да направи съответните действия да подмени и да приведе в съответствие остъкляването с цялостния проект", каза главният архитект на столицата.

Той допълни, че става дума за подобряване на енергийната ефективност, което означава намаляване на сметките на гражданите и едновременно с това начин, по който може да се използват парите, предоставени за целта от ЕС. Диков припомни, че 50 на сто от разходите за подобравяне на енергийната ефективност в домовете могат да бъдат покрити с европейски целеви средства. Главният архитект на София посочи, че схемата в Румъния, която е била най-големият стимул за използване на тези пари, е, че там общините участват с 40 процента, европейските средства са 50 процента и хората дават само 10 процента. Той обаче призна, че у нас схемата не може да бъде приложена, защото в общинските бюджети няма такива пари. „Но тук 50 процента са си 50 процента" допълни той.

„И тук аз разсъждавам от гледна точка на това, че ние много малко правим, за да може чисто организационно да стимулираме гражданите, дори не толкова финансово. Защото ако се обърнете към хората и ги попитате коя им е най-сериозната пречка при предприемане на такива действия, това е борбата с администрацията", коментира той.

Диков изрази убеждението си, че един ден сградите у нас ще бъдат с еднотипно остъкляване на балконите. По думите му това зависи и от общинските администрации, и от действията на държавата, Зависи и от гражданите, които трябва да се убедят, че това е в тяхна полза

„Трябва да разберем, че трябва да гледаме на нашите жилища не само отвътре навън, да гледаме как сме си обзавели жилището и че ни е удобно, а трябва да гледаме и отвън навътре, защото естетиката на средата е естетика както вътре в самото жилище, така и погледнато отвън ", каза Диков.

В ГЕРБ пък са готови на дискусия по нея, разказа заместник-председателя на ПГ на управляващата партия и заместник-шеф на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов. „Няма да има узаконяване, но при всички случаи трябва по някакъв начин да се решат тези проблеми. Това е едни от вариантите - чрез програмата за енергийна ефективност да може тези балкони, които са доста грозни, всеки си ги прави както си иска, по някакъв начин да бъдат еднотипни", коментира народният представител.

Николов припомни, че през миналата година в столичния квартал Младост бе открита такава санирана сграда с еднотипни балкони от тогавашния министър на регионалното развитие и настоящ новоизбран президент Росен Плевнелиев.

От Асоциацията на домоуправителите също адмирираха идеята. Председателят й Мартин Димитров, каза, че това, което от организацията са анализирали по отношение на проекта за демонстративното обновяване, е, че там където е имало балкони с остъкляване от стария тип, то е било подновено, което отговаря на енергийния одит на сградата. В момента такива сгради има около 58 в цялата страна. „Но не си представяйте, че всеки балкон от тази сграда е остъклен. Примерно на една сграда има по един или два такива балкона, които съответно трябва да бъдат преостъклени. Вече до каква степен покриват критериите на енергийния одит, това не мога да ви кажа", каза той.

От асоциацията подкрепят лансината от синята партия идея за остъклените балкони, като обясняват, така ще бъде по-естетично и по-ефективно за хората, стига това да отговаря на предписанията на одита, а не да е само естетически издържано.

„Някои панелки отстрани изглеждат наистина ужасно! А колко ли отблъскващо е в очите на чужденец от по-хубавата Европа. Виновните за това са само и единствено живеещите. Санирано на парче ( който има пари), но защо след като е санирал не е пребоядисал с основния цвят?!?! Всеки мацал както му е кеф. И все някой друг ни е виновен за бозата, която сътворяваме. Строг ред и това е", гласи коментар в DarikNews.bg по повод синята идея за остъклените балкони.