Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари
Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари / снимки: Impact Press Group, архив
Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари
51353
Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари
  • Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари

Четири къщи в село Стойково все още са наводнени, като хората дори не могат да се приберат по домовете си. Бедстващо семейство живее в кръчмата на селото, а останалите са при роднини. Подобна е ситуацията и в село Бисер, разказват доброволци, които помагат на бедстващите от наводненията в началото на февруари. В тези села трябват още доброволци, които с физически труд да помагат на хората да отводняват дворовете си и да изкопават труповете на животните, категорични бяха доброволците. За същото апелираха и кметовете на двете села. Ето повече за работата на доброволеца, както и за ситуацията в района, вече месец и половина след бедствието, което отне 10 живота и остави десетки без препитание и дом.

Янина Танева и Александър Мирчев са сред първите доброволци, които се отзовават в село Бисер, за да помагат на бедстващите хора. Почти всеки уикенд те ходят до селото, спят при случайни хора, като им помагат да почистват и изкопават дворовете си. Горивото им за предвижване се заплаща от екоорганизацията „За земята", а останалото те правят със свои средства.

„Аз лично, като гражданин, отидох сама в Харманли една седмица след наводнението и установих, че никаква комисия не беше отишла да провери. Хората се чувстваха страшно изоставени, специално в Харманли, както сега в село Стойково. Хората сами отводняваха, сами трябваше да си отчитат щетите, а си представете, че това всеки ден се променя, както е проблемът в село Бисер с животните, които са били удавени", обясни Янина Танева.

„Прекарахме там малко повече от седмица, видяхме много неща. Хората, които са пострадали, не са наясно какво ги очаква. Има постоянен вакум за информация. Те отиват, търсят местната власт, а местната власт е заета с хиляди неща. Другото, което видяхме, е, че някакви самотни и възрастни хора са изправени пред много тежката задача да си разчистват пълните с всякакви отломки дворове", допълни Александър Мирчев.

„Къщи се строят, плановете са типови на къщите. Те не се обсъждат с хората, а самите хора са в пълно неведение, те не знаят каква ще бъде къщата им, къде ще живеят, т.е. липсва нещо много важно и това е комуникацията между власт и хора. В момента има много хора, специално в Бисер, които не знаят дали тяхната къща ще бъде бутната и построена нова, или ще бъде възстановена. А ако бъде възстановена, кога?", уточни Танева.

Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари
netinfo

Какви са историите, които срещате там и от какво имат нужда хората?

Александър Мирчев: Хората имат нужда от чисто физическа помощ за разчистване. Хората имат нужда от възможност да си изперат калните дрехи, чаршафи и одеяла и т.н. Хората имат нужда от това някой да мине и да разбере точно от какво има нужда всеки един от тях, да запише това и да има някакъв ясен разчет на задачи.

Янина Танева: Апелираме за това, вместо да изпращаме дистанционно помощ, да отидете на място, да се включите в съботна или неделна акция, да почистим дворовете на хората, да им помогнем да възстановят съборени постройки, които иначе са трудно възстановими. Това са възрастни хора, те нямат физически способността сами да се справят с това и със своето присъствие можем да сме много по-ценни там, отколкото с 2 лв. по телефона.

Александър Мирчев: Могат да се свържат хората с нас по два начина - единият е чрез екологично сдружение „За Земята" и да пишат на пощата, а другият начин е в блога „За Харманли".

Хората в селото вече са свикнали с доброволците, знаят, че те ще дойдат и даже им осигуряват храна и място за преспиване. Това разказва Тони Стоев. „Започнаха да търсят доброволци и да ги приемат в къщите си, така че вече има къде да се пренощува. Да тръгнат някаква група хора с една кола и могат да отидат, да намерят някаква къща и на горния етаж например да пренощуват. Да помогнат на човека, на който е къщата и даже на съседите, като със сигурност ще ги нагостят на обяд и на вечеря с каквото имат", обясни Стоев.

„В дворовете има около метър, метър и нещо наноси от реката, които носят със себе си всякакви боклуци и трупове на животни, които като тръгнат да се разлагат, ще е доста сериозен проблемът за селото, при положение, че времето се затопля и наистина е спешно да се мобилизираме и хората, които имат физическа възможност, да стигнат до Бисер", обясни Янина Танева.

А за замърсяването, за което алармирате, можеш ли да разкажеш за какво точно става въпрос?

Александър Мирчев: Хората имат запаси от минерална вода, които са раздадени като помощи, те са достатъчно, имат какво да пият. Проблемът е, че те в момента са принудени да заплащат една вода, която не става за пиене, а са им препоръчали и да не се мият с нея. Те я заплащат като питейна вода. Всеки един човек в това село знае, че не трябва да сади на земята си в продължение на 2-3 години. Много от тези хора се издържат изцяло от земеделие. Те гледат зеленчуци в едни оранжерии и продават на борсата в Любимец. Проблемът е, че никой не им е показал някакви лабораторни изследвания и никой не им е казал какво съдържа тази кал, за да не бива те да садят нищо в нея. Това, което ние може да направим, е да вземем проби от тази кал, но лабораторните изследвания струват не малко. Ние едвам събираме пари за пътя си натам.

Село Стойково все още бедства след наводненията през февруари
netinfo

Ето какво отговори кметът на село Бисер Златка Ангелова: „На хората им е обяснено, че не е желателно тази година да ползват почвата си. Специално за почвата не знам дали са правени някакви проби, за кладенците обаче да правени и не са хубави резултатите. Водата е носила всичко и за тяхното здраве е по-добре да не ползват тази година дворовете".

Каква е ситуацията към момента в селото? Строят ли се къщи за бедстващите хора и какво се случва вече месец след наводнението?

Развалянето на къщите, които са обявени за събаряне, продължава. Повече от половината къщи, горе-долу към 40 къщи, вече са съборени. Почистват се терените. Първите десет къщи, които започнаха да им се подготвят документите за строежи, са дадени от миналата седмица. Тази седмица, в петък, предстои следващите десет да се изберат, като най-напред приоритет имат тези, които са им единствени тези жилища и живеят в момента на фургони или под наем.

Имаше едни комисии, специално създадени, за да описват щетите. Доброволците обаче алармираха, че не могат да опишат, тъй като те не знаят какъв е броят на затрупаните трупове на животни и т.н. Какво се случва с тези комисии? Те идвали ли са пак в Бисер?

Животните, които първите дни бяха намерени и возени с екарисажна кола, хората си получиха още първата седмица обезщетенията. Създаде се комисия, при която собственикът с трима свидетели доказва, че е имал определени животни, които са удавени от наводнението. Миналата седмица, в петък и в понеделник от фонд „Земеделие" на хората им се съставиха протоколи, подписваха заявление за финансовата помощ.

Комисиите на място ли са и в момента?

В момента няма комисия.

От какво има нужда в момента село Бисер?

Много доброволци идваха и има от социалното министерство отпуснати 30 човека от фирма „Чистота", които всеки ден тук работят, помагат на хората в почистването. Така че засега от каквото имат нужда, сме го осигурили.

Доброволците алармираха, че Бисер съвсем не е единственото село, в което има бедстващи хора. Те обясниха, че проблеми има в селата Сива река и Стойково. Нужда от доброволци наистина има в Стойково, каза кметът на селото Василка Ангелова. „В четири къщи има в дворовете вода. По средата на двора, където е по-ниско около 30 см има вода. Хората даже не могат да влязат в къщите си още. В момента са намерили помпа и точат вода. Това семейство, на което къщата беше най-наводнена, държат кръчмата и в момента живеят в нея. Другите двама дядовци в момента са при децата си в Хасково, не живеят тук. Засега няма паднала и срутена къща, няма да се строят, но мазилката е изпадала, разрушена е, има много ремонти да се правят. Най-малко една година ще има влага. Няма да може да се обитават тези къщи. Просто имаме нужда някой да помогне да се източи водата", допълни Ангелова.