„Пуси райът”: Философката, Артистката и Писателката
„Пуси райът”: Философката, Артистката и Писателката / снимки: Reuters

Философката, Артистката и Писателката - това са прякорите на трите пънкарки, осъдени на по 2 години затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм "Христос Спасител", посочва Ройтерс.

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата "Пуси райът" пред западните медии.

Пуси райът Философката Артистката и Писателката
netinfo

Надежда е част от руския творчески колектив Война, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и въпреки това правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов. Тази творческа проява се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането тогава за президент на протежето на Владимир Путин - Дмитрий Медведев. Толоконникова следваше философия за последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря й е на 4 години.

Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над останалите от пънк бандата. В съдебната зала на свидетелите бяха задавани въпроси дали са забелязали промяна в държането на останалите пънкарки, след като са се запознали с Надежда.

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията.

Пуси райът Философката Артистката и Писателката
netinfo

Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия "Родченко". Преди да бъде арестувана през март, живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции. В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма "Христос Спасител", защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите. В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс.

Пуси райът Философката Артистката и Писателката
netinfo

На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите. Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата "Христос Спасител". "Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин", заяви Мария. Майка й й носела в ареста плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е вегетарианка, посочва Ройтерс. (БТА)

Пуси райът Философката Артистката и Писателката
netinfo