Определиха максимума за лекарите - 3500 лв.
Определиха максимума за лекарите - 3500 лв. / cнимки: Sofia Photo Agency
Д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина"
27423
Д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина"
  • Д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина"

На лекарските заплати и на въпроса дали трябва да има таван за тях ще са посветени следващите минути. Здравният министър вече обяви, че 3500 лв. ще е максималната заплата, която ще получава всеки лекар или шеф на държавна болница. През седмицата се чуха всякакви цифри. Според премиера има лекари, които взимат 72 000 лв. Според министъра на културата Вежди Рашидов лекарите взимали 60 000 лв. А накрая здравният министър обясни, че няма данни за лекари, които да получават повече от 20 000 лв. Дарик потърси отговор дали тази антикризисна мярка на правителството ще стане причина на предстоящия в събота лекарския събор да се вземе решение за национален лекарски протест на 7 април. Аргументите от д-р Димитър Димитров, директор на болница "Света Ана", д-р Цветан Райчинов, председателя на БЛС и кардиологът доц. д-р Александър Доганов.

До този момент заплатата на мениджър на държавно лечебно заведение се формира според решение на управителния съвет на болницата. Сумата обаче не трябва да превишава четири средни работни заплати. Д-р Димитър Димитров, директор на "Света Ана" в София и председател на асоциацията на работодателите в здравеопазването, обяснява, че, ако се въведе таван от 3500 лв., то неговото възнаграждение ще падне с 500 лв. „Мениджърите на болниците нямат право да получават допълнителни материални възнаграждения. Ние имаме право да оперираме, да поддържаме своята лекарска професия, но нямаме право да получаваме допълнително възнаграждение извън това, което ни е дал министърът. Единствено като преподаватели имаме право да получаваме нашите възнаграждения от медицинските университети. При това положение, ако има таван на заплатите, трябва да се променят тези, съответно, наредби, постановления и няма проблем да стане и така", обясни Димитров.

При вас колко е средната работна заплата?

Д.Д.: При нас е 1063 лв. за 2009 г.

Значи, приблизително вие взимате 4000 лв.

Д.Д.: Точно така и нямам право на нищо повече, въпреки, че оперирам, защото не ми е разрешено, пише ми го... значи, директорите не са на трудови договори, те са на мениджърски контракти. И министърът на здравеопазването е дал тези правила, т.е. държавата, е пуснала тези правила на своите мениджъри.

При вас има ли лекар, който да взима над 3500 лв.?

Д.Д.: Много ясно, че има лекари, които взимат над 3500 лв. Това е в зависимост от работното време, в зависимост от дежурствата.

Какво ще кажете вие на вашите лекари, които получават над 3500 лв., когато получите нареждане да не превишавате този лимит?

Д.Д.: Ами, вижте, в един момент и нашата болница е търговско дружество с мажоритарен собственик държавата, както прецени държавата и собственикът, така ще бъде. Просто има едно изконно право, има право да напусне и да намери някъде на по-добро.

Определиха максимума за лекарите  3500 лв
netinfo

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, хазната няма да спести пари с тази антикризисна мярка, а резултатът ще е, че лекарите от държавните болници ще отидат да работят в частни лечебни заведения. „Просто ще изгони способните и кадърни специалисти от държавните болници, и те ще потърсят реализация в частни болници или извън граница", коментира Райчинов пред Дарик.

3500 лева малка заплата ли е?

Цв.Р.: Ами, как да ви кажа, няма по-малка някъде в момента в Европа, за лекар. Не мога да разбера защо това умишлено се спестява, така, в публичното пространство? Къде лекарите не са най-високо платените специалисти? А и колко страни в Европа в момента по-голямата маса от лекарите е с по-голяма заплата от министъра, това мисля, че е просто практика.

Кажете ми, може ли да се направи сравнение между заплатата на премиера и заплатата на един лекар?

Цв.Р.:Е, не е логично да се прави такова сравнение. А заплатата на премиера е политическо решение. Не мисля, че трябва да има политически решения при заплатата на лекаря.

Колко лекари според вас ще засегне този таван, когато се сложи, 3500 лв.?

Цв.Р.: Не мога да кажа. Мисля, че голямата част лекарите са под този таван. А и не мога да разбера какъв е икономическият ефект на тази мярка? Като избягат специалистите, доходите на съответната болница, естествено, ще паднат, защото няма да има кой да носи приходи.

В събота очакваме на събора на БЛС да вземете решение за протести на 7 април, национални протести на лекарите. Това решение днес ще повлияе ли на решението за протест?

Цв.Р.: Мисля, че, да, като че ли не знам защо, се полагат усилия да се стимулира един протест на лекарите, вместо да се търси решение на проблемите, които поставяме, имам чувството, че допълнително се насажда напрежение и чрез непрекъснато, директно, бих казал, оплюване на цялото медицинско съсловие.

Определиха максимума за лекарите  3500 лв
netinfo

Доц. д-р Александър Доганов, е един от най-известните и добри кардиолози в България. Той е председател на националното кардиологично дружество. От 30 години е практикуващ лекар, специализирал е и е работил в чужбина. Казва, че заплатата му е много под 15 000 лв., въпреки че точно кардиолозите се дават за пример от здравния министър като най-богатите лекари.

Какво трябва да направи ваш колега, за да изкара тези пари?

Ал.Д.: Обикновено да работи на повече от едно място. Само да ви кажа нещо, значи, в Западна Европа това е много натоварена специалност, защото е свързана с мигновено реагиране, пак казвам, особено при остър инфаркт. Тази работа е свързана с, как да го кажа, пожарникарско повикване, страшно бързо трябва да се реагира и затова има бая адреналин в нея. Мисля, това е моето лично мнение, не съм сигурен, че по принцип е хубаво да има тавани.

В аудиофайла може да чуете коментара по темата и на д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина".