Обединяване на различни групировки - нова заплаха за борбата с тероризма
Обединяване на различни групировки - нова заплаха за борбата с тероризма / снимки: Reuters, архив

Американски служители се хвалят, че Ал Кайда никога не е била по-слаба, след като голяма част от висшето й ръководство бе ликвидирано благодарение на засилените атаки с безпилотни самолети в Пакистан и специалните операции в Афганистан. Същевременно, явно влизайки в противоречие, те предупреждават, че още по-голям брой добре обучени терористи насочват погледи към САЩ.

Американски служители казват, че в отдалечените племенни райони между Афганистан и Пакистан, където се укриват терористични групи, се наблюдава „сливане" на Ал Кайда с други набелязани от САЩ групировки, включително с групировката на Хакани и пакистанските талибани, които преди действаха главно в родните си области. Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майк Мълън каза, че групировките са се превърнали в „съвкупност от терористични групи", които изпитват „все по-силно желание да убиват американци". Той заяви това миналата седмица на организиран от Института Аспен форум по сигурността в Колорадо. На същия форум директорът на Националния център за борба с тероризма Майкъл Лейтър предупреди, че „тревожното групиране" се наблюдава в цялата зона от Йемен до Африка. „Разгърнатата мрежа крои терористични заговори, които са по-трудни за проследяване и предотвратяване", каза той.

Служителите заявяват това публично, за да убедят обществеността в САЩ и американския съюзник Пакистан, че сега е времето за сериозен удар - докато Ал Кайда е отслабена. Те твърдят, че ако това не бъде направено, врагът ще стана още по-силен.

Високопоставена американска делегация за борба с тероризма заминава тази седмица за Пакистан, за да се опита да го убеди да продължи натиска върху въоръжените групировки, които сега действат почти като едно цяло с Ал Кайда. Пакистанското правителство отрича медийните информации, че се е обърнало към бившия си съюзник, племето хакани, за да си осигури участие в преговорите с афганистанското правителство. Американските служители искат да се уверят какъв е случаят. Другата част от това послание на правителството - че кампанията е отслабила ръководството на Ал Кайда - е насочена към американската общественост, която е все по-изморена от 9-годишната война. През юни в Афганистан бяха убити най-малко 60 американски войници и този месец стана един от най-смъртоносните от началото на конфликта. Според социологическите проучвания американците вече не мислят, че си заслужава да се води война в Афганистан. „Ако се ръководим само от числата, през последните 18 месеца Ал Кайда беше съсипана от атаки с безпилотни самолети и акции", каза Лейтър. „Въпреки че Осама бин Ладен остава на свобода, половината лидери на Ал Кайда бяха убити миналата година", заяви той.

Организацията е сведена до едва 50-100 редови членове в Афганистан и приблизително 300 бойци в Пакистан, каза той. Бойците на Ал Кайда в Пакистан са обкръжени, главно северно от Пешавар, както и в Северен Вазиристан, където са се установили заедно с мрежата на Хакани и с пакистанските талибани, а малък брой се намира в района на Квета, контролиран главно от афганистанските талибани в изгнание.

Тези групировки си сътрудничат от години, дори преди нападенията на 11 септември 2001, каза Питър Бърджън от фондация „Нова Америка", като предупреди, че това не бива да се определя като ново развитие. Групата на Хакани се биеше рамо до рамо с афганистанските талибани, за да помогне на талибаните, които някога бяха дали убежище на Ал Кайда, да си върнат контрола в Афганистан. Пакистанските талибани се стремят да свалят централното правителство в Исламабад. „Лашкар-е-тайба", друга групировка, действаща съвместно с Ал Кайда, се съсредоточава върху нападения срещу индийски цели - като тридневната атака в Мумбай през 2008 г., при която бяха убити 170 души.

Според американски служители обаче сега разликата е, че местните групи си разменят жива сила, оръжия и споделят обща идеология с Ал Кайда.

Обединяване на различни групировки  нова заплаха за борбата с тероризма
netinfo

Пакистанските талибани вече извършиха опит за атентат в Америка чрез заподозрения бомбаджия от „Таймс скуеър" Файсал Шахзад. Този опит следваше модела на базираната в Йемен Ал Кайда на Арабския полуостров, която изпрати заподозрения нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб да се опита да свали на Коледа летящ за Детройт пътнически самолет.

Американски разузнавателни анализатори, пожелали анонимност, защото не са упълномощени да говорят официално, казват, че макар нито мрежата на Хакани, нито „Лашкар-е-тайба" да са свързани със заговори, насочени срещу територията на Америка, САЩ сега трябва да предположат, че групировките се стремят да извършат удари там или поне да помогнат за подготовката и финансирането на подобни нападения.

Групировката на Хакани, която по преценка на висш служител по отбраната наброява между 2000 и 5000 бойци, вече подкрепи атаки срещу американски цели в Афганистан, включително организирания от Ал Кайда и талибаните самоубийствен бомбен атентат, при който през декември миналата година в Хост бяха убити седем агенти на ЦРУ. Дон Раслър от Центъра за борба с тероризма в Уест пойнт, Ню Йорк, казва, че лидерът на групировката Сираджудин Хакани внимава да не изразява публична подкрепа за преки атаки срещу САЩ въпреки многократните запитвания в джихадистките форуми в интернет. „Той знае, че има известни граници и внимава да не ги преминава, за да не се превърне в още по-важна мишена, отколкото вече е", казва Раслър.

Шефът по борбата с тероризма Лейтър заяви, че е все по-важно да се следи как се разпространява терористичната заплаха. Центърът за борба с тероризма получава всеки ден между 8000 и 10 000 информации, свързани с борбата с тероризма, каза той. „В тези информации има приблизително по 10 000 имена всеки ден" и „по над 40 конкретни заплахи и заговори", включително за „бомби, които ще избухнат днес или утре", заяви Лейтър. Според него това е все едно да търсиш „игла в купчина игли, покрити с купа сено".

Разпознаването на тези „игли" е довело до огромни удари срещу Ал Кайда, каза той. Все по-наложително е обаче САЩ и Пакистан да обяснят тези атаки, които врагът използва с пропагандна цел, за да настрои общественото мнение в мюсюлманския свят срещу САЩ и правителството в Пакистан. Пресата в Пакистан твърди, че хиляди невинни са били убити при американски удари с безпилотни самолети. Американски служители казват, че общият брой е много по-малък, но не дава свои данни. Лейтър не отрича, че някои от действията на американците са  довели до радикализирането на някои хора. Но добавя: „Това не означава да не го правиш. Означава да изработваш по-пълна стратегия, за да обясниш защо го правиш".

Пакистанският посланик в САЩ Хусаин Хакани заяви, че Ал Кайда също е отблъснала голяма част от арабската и мюсюлманската общественост, убивайки през 2009 г. само в Пакистан 10 000 войници, дипломати и най-вече цивилни. Американски служители отчасти обясняват това с обстоятелството, че засилената им кампания с безпилотни самолети принуждава Ал Кайда да действа чрез други групировки, които не винаги се подчиняват на заповедите на ръководството й, когато става дума за избягване на цивилни жертви.

Американските служители хранят надеждата, че следващата година от тайната война може да се окаже решаваща и да се стигне до обезглавяване на ръководството на Ал Кайда. Те обаче настояват, че ако натискът спре, Ал Кайда би могла да се превърне в още по-силен, по-издръжлив враг - процес, който според тях вече е започнал. (БТА)