Котаракът на Дмитрий Медведев: кремълският страхопъзльо
Котаракът на Дмитрий Медведев: кремълският страхопъзльо / снимка: БГНЕС

Като се има предвид репутацията на собственика му на твърд политик, Доротей, руският котарак, който е на път да се настани в Кремъл, изглежда малко лигавичък.

Разгласено беше, че синеокото животно, порода "невска маскарадна", което ще се премести в Кремъл, когато собственикът му, Дмитрий Медведев, официално стане руски президент на 7 май, има опит в политическите борби и белези, за да го докаже.

Веднъж той влязъл в битка с котка на бившия съветски ръководител Михаил Горбачов, който беше съсед на Медведев. Според популярният всекидневник "Московский комсомолец" тогава Доротей претърпял поражение.

Грациозният боец, сега на четири години, е трябвало да бъде лекуван с антибиотици в продължение на повече от месец след схватката. По-лошото е, че е бил кастриран, за да се предотврати участието му в други подобни случки.

Доротей е отгледан във ферма за котки, преди да попадне в ръцете на очарователната съпруга на новоизбрания президент Светлана Медведева. Сега той е на път да влезе в дългите редици на Първите любимци в светлината на прожекторите.

Барни, шотландският териер на американския президент Джордж Буш, участва в девет филма, а Белия дом има уебсайт, посветен на неговите приключения. Президентът е толкова горд от осемгодишното си куче, че наскоро пя за него на вечеря във Вашингтон.

Сокс, котаракът на бившия президент Бил Клинтън, получи толкова много писма от американските си фенове, че републиканците отправиха питане за употребата на президентските средства в отговор на тази кореспонденция.

Когато семейство Клинтън напуснаха Белия дом, те взеха лабрадора си Бъди със себе си, но оставиха Сокс на своя секретар. Очевидно, загубата на положение е нещо, което се случва и на политиците, и на техните домашни любимци.

Като всяко животно на политик, Доротей ще получи съвета да държи под око конкурентите си, когато окончателно заеме своето място.

Ако, както се очаква, настоящият президент Владимир Путин продължи да упражнява основната политическа власт след идването на Медведев, той може да се окаже чест гост на Кремъл - заедно с кучето си Кони. (БТА)