Гърция изправена пред пореден тежък избор
Гърция изправена пред пореден тежък избор / снимка: Guliver/Getty Images

Гърция се събуди „в тишина" - без дебати, без политически новини, без прогнози и оценки за партиите. На 20 септември гърците ще трябва да дадат своя глас в предсрочните парламентарни избори.

Днес дебатите са заменени от културни и образователни предавания. Въпреки това е трудно да се отървете от чувството за продължаващата икономическа и политическа несигурност, за която подсказват избирателните павилиони на основните политически партии в центъра на Атина.

Гръцки знамена се веят отвсякъде в столицата, а плакатите на партиите са разлепени на всеки ъгъл.

Шансовете на СИРИЗА и "Нова демокрация" за победа са почти равни

Някои гърци очакват тази неделя с безпокойство, други - с надежда, въпреки че не е ясно коя партия ще пробие с повече гласове.

Радикалните леви сили СИРИЗА на 41-годишния Алексис Ципрас или главният съперник - дясноцентристката партия " Нова демокрация" начело с 61-годишния Вангелис Меймаракис?

Редица проучвания на общественото мнение през последните дни показаха лека преднина за левите (между 0,3 и 0,8%). Около 10-15 процента от гражданите все още не са решили за своя избор, а от тях до голяма степен ще зависи изборният резултат.

В последния предизборен митинг на централния площад на Атина "Синтагма" до стените на гръцкия парламент в петък вечер Ципрас призова хората да дойдат до урните и да му дадат мандат да управлява страната през следващите четири години, „за да завърши започнатата работа".

„Нито един глас не трябва да бъде загубен, само заради факта, че мнозина избират да не отидат до урните", каза бившият гръцки премиер. „Всеки глас, загубен от СИРИЗА, става глас за „Нова демокрация" и отива в подкрепа на корупцията и използването на интересите на държавата за лична изгода", заяви Ципрас.

Меймаракис отправи своите последни послания в четвъртък, като се фокусира върху „фалшивите обещания" на своя опонент. Той основа посланията си върху това, че вместо да сложи край на строгите икономии, както обеща, Ципрас сключи сделка за нов заем с още по-строги условия. Лидерът на „Нова демокрация" призова за край на експериментите на СИРИЗА, които според него „ще приключат в неделя".

Избирателите са изправени пред труден вот, поради факта, че двете водещи партии имат сходни програми и обещават да спазват строгите условия на програмата за трети заем, срещу което страната ще получи 86 млрд.евро. Те обаче се различават по важни подробности по отношение на политиката на либерализацията на пазара, колективните трудови договори, защита на правата на работниците в публичния и частния сектор, както и имиграцията.

В същото време бъдещото правителство ще бъде изправено пред задачата през следващите четири месеца да приеме повече от 150 закона и разпоредби относно прилагането на реформи в различни области, от които около 50 са посочени като предварителни условия за продължаване на финансирането.

Избирателната система

За да има мнозинство в парламента и самоуправление, партията - победител трябва да получи 38% от гласовете, каквито според последните проучвания на общественото мнение не получават нито СИРИЗА , нито „Нова демокрация".

Ако броят на гласовете, подадени за малките партии, които не могат да преодолеят прага от 3% за влизане в парламента, надвиши общо 15%, то партията - победител може да състави правителство с 32% от гласовете.

Интересно е, че гръцкото законодателство предвижда една доста оригинална система за формиране на кабинет. Първата партия автоматично получава 50 депутатски места в 300-местния парламент. Тази партия има право да сформира правителство, дори и ако тя не получи абсолютно мнозинство (повече от 151 места), а след това ще трябва да преговаря с по-малките партии за коалиция.

Ако тези преговори се провалят, президентът на Гърция дава мандат за съставяне на кабинет на втория по гласове претендент. Така че на теория, дори ако „Нова демокрация" остане втора, в случай, че СИРИЗА не успее да се договори със своите партньори, Меймаракис ще получи мандат за съставяне на кабинет. Такава беше ситуацията в Гърция през 2012 г. Но ако никоя партия не бъде в състояние да намери допирни точки с потенциални партньори, страната ще бъде изправена пред нови парламентарни избори.

Ципрас е против сътрудничество с "Нова демокрация", но това не изключва сътрудничество с центристката „Потами" и лявоцентристката ПАСОК. Най-предпочитан вариант за СИРИЗА е коалиция с бившия й партньор - "Независими гърци".

Всичко за изборите е готово

Министерството на вътрешните работи на Гърция съобщи, че всичко е готово за изборите на 20 септември. Очаква се в неделя след 21:00 часа местно време да излязат първите резултати.

Източник: БГНЕС