Екипът на Берлускони разцепва общественото мнение в Италия и Европа
Екипът на Берлускони разцепва общественото мнение в Италия и Европа / снимкa: БГНЕС

Докато Силвио Берлускони трупа похвали у дома заради трезвия си стил на ръководство и склонността си към постигане на съгласие, Европа започва да се тревожи, че новото италианско правителство има дясно ориентирана програма, която окуражава расизма. За разлика от предишните си два мандата 71-годишният министър-председател милиардер избягва да се заяжда с комунистите, шегува се с околните и създава представата за сериозност, която се оценява дори от политиците в ляво от центъра, които той разгроми на изборите през април.В чужбина вниманието е съсредоточено върху твърдите мерки срещу имиграцията и неофашистките корени на неговите съюзници. Британски вестник нарече новият десен кмет на Рим Джани Алемано "новият Дуче", по аналогия с Бенито Мусолини. Тези престои трудно се съвместяват, особено на фона на похвалите по адрес на Берлускони от ляво ориентирани актьори и интелектуалци, които като че ли започват да приемат и Алемано, бивш лидер на неонацистка младежка групировка, заради тяхната защита за италианското кино от бляскавия Холивуд. Дори отявлено левичарски настроеният рапър Джованоти се изчерви от удоволствие, когато новият министър на културата Сандро Бонди му посвети свои стихове. "Музиката не може да бъде лява или дясна, и аз съм доволен, че Бонди ме оценява", заяви Джованоти. "Не мога да кажа, че харесвам Берлускони", заяви журналистката с леви убеждения от вестник "Република" Мириам Мафаи. "Но много от нещата, които прави, са именно нещата, които лявоцентристите се опитаха да направят, но не успяха".Политическите анализатори се чудят дали става дума просто за меден месец или италианската политика навлиза в един нов свят на конструктивни дебати.

Спазвайки предизборните си обещания, Берлускони обяви сметищата в Неапол за военни зони, за да се опита да сложи край на кризата с боклука, и изготви строги законодателни мерки срещу незаконните имигранти и престъпниците. Той все още може да измисли някакъв трик, с който да спаси авиокомпания "Алиталия", и намали данъците, опитвайки се да изпревари рецесията, като в същото време се зарече да държи под строг контрол разходите и литналия към небето държавен дълг на Италия."От десетилетия Италия бе затънала в опитите да се постига компромис на всяка цена и да не се вземат решения. Този период свърши", заяви съюзникът на Берлускони Джанфранко Фини. „Берлускони осъзна, че да управляваш значи да поемаш отговорност за някои болезнени решения". Шокиращите нападения срещу ромски катуни и индийски магазини придадоха тежест на предупрежденията, изразени в Европейския парламент, от десни групировки от Комисариата за бежанците на ООН и от някои партньори на Италия в ЕС, например Испания, че Италия е изправена пред опасността от вълна на расизъм.

Присъствието на министри от анти-имигрантската Северна лига, в това число и обвиненият за бунтове в Либия през 2006 г. заради тениската му с карикатури на пророка Мохамед, е причина за загриженост сред италианските мюсюлмани и търговските партньори на страната сред мюсюлманските държави. Северната лига организира местни патрули в северните градове, а нейният заместник-председател Роберто Марони зае поста министър на вътрешните работи. Той разработи проектозакон за имиграцията, насочен срещу ромите, и преди всичко срещу онези от тях, които са пристигнали от Източна Европа, чиито катуни са смятани за развъдници на престъпност. Нападенията със запалителни бомби срещу ромски катуни не са рядкост. В Неапол този месец бе евакуиран цял лагер, когато местни жители, след появата на съобщения, че ромско момиче се опитало да открадне бебе от дома му, взеха закона в свои ръце. Миналата седмица 20 души с качулки на главите и с викове "мръсни чужденци" разбиха три индийски магазина в Рим след кражбата на ръчна чанта. Десницата реагира по различни начини. Алемано, който самият е бил лидер на младежка неонацистка групировка, прераснала в Националния алианс, предвождан сега от Фини, посети както ромските катуни, така и собствениците на разбитите индийски магазини. Марони осъди насилието, но предположи, че емигрантите вероятно сами са си виновни. "Италия не е расистка държава", заяви той в интервю за италиански вестник. "Епизоди като тези понякога се разпалват заради престъпления, извършени от нелегални имигранти: цигани крадат бебета, румънци извършват сексуални престъпления ..."

Професорът по история на Европа в Лондонския университет Доналд Сасон твърди, че журналистите в чужбина често се изкушават да правят сравнения с Мусолини и "да си придават важност, като твърдят, че, видите ли, в своята ДНК италианците имат нещо от фашизма". Сасон твърди, че Италия не е нито повече, нито по-малко расистка от останалите европейски страни, но в нея все още няма създаден "антирасистки етнос". "До 70-те години на миналия век Италия не бе внасяла чуждестранна работна ръка - самите италианци търсеха работа в чужбина. Така че те просто не са имали достатъчно време, за да дебатират този проблем. Така че в известен смисъл техният расисъм - а няма никакво съмнение, че някои италианци са расисти - е чисто ново явление", заяви Сасон пред Ройтерс. В много други европейски държави има партии с ксенофобски програми, които редовно печелят по 20 на сто от гласовете на избори, посочи професорът. "Разликата е в това, че в Италия те са на власт. Но това не означава, че италианците се различават много от холандците или от датчаните, които обикновено са смятани са смятани за жители на люлката на цивилизацията". /БТА/