Български прочит на изборния процес в САЩ
Български прочит на изборния процес в САЩ / netinfo

Нямам обяснение защо се вълнувам толкова от изборите в САЩ сякаш избирам мой президент. Необяснимо, защото е непознато и интересно. Журналистическото ми любопитство ме заведе до изборната секция в Бетезда, Мериланд. Тук използват частните училища за изборни секции. А защо изборите са в делничен ден - защото е проведено проучване, че американците няма да си жертват уикенда. Затова повече са гласоподавателите сутрин, след като заведат децата на училище и преди да отидат на работа. После изборният процес леко затихва, но привечер се очаква отново наплив.

Изборните зали са поне с по 12 места за гласуване, макар че това зависи от избирателната секция и броя на гласоподавателите. Тази в Бетезда беше оборудвана с малки кабинки, които ти позволяват да застанеш необезпокояван от никого и да направиш своя избор. На тези президентски избори, освен за президент и вицепрезидент, Северна Америка гласува и за избор на конгресмени, сенат, както и за промяна в местните конституции.

Български прочит на изборния процес в САЩ
netinfo

Днес пред избирателната секция в Бетезда ни посрещнаха активисти, защитници на различни тези - например против гей браковете и за разрешаването на хазарта в щата Мериленд. Тези промени в местната конституция предстоят и агитацията в изборния ден е нещо обичайно.

Любопитно, но факт е, че правото на глас на всеки американец е абсолютно върховно право, което означава, че в изборната секция си казваш само името, адреса и датата на раждане, а ако си бездомен - съобщаваш само първите две и не е нужно да представяш документ за самоличност. Тук е известен фактът, че голям процент американци нямат паспорти, защото не им се налага да пътуват зад граница, а имат шофьорски книжки, които им служат за лични карти. Не си ли шофьор, нямаш карта и затова само устно декларираш, че искаш да упражниш правото си на глас.

Български прочит на изборния процес в САЩ
netinfo

Още любопитни факти: гласуването ти отнема 2 минути и не се очаква да прекараш повече пред екрана, който натискаш с пръст - т. нар. „тъчскрийн".

Ако имаш проблем, можеш да поискаш помощ във всеки момент.

И накрая - сметката до момента за президентските избори е около 1 млрд. и 200 хиляди, но окончателната сума ще бъде съобщена по-късно. За сравнение през 1980 битката Рейгън - Картър е била 280 милиона, през 2000 година Буш - Гор - 600 милиона. И понеже това са избори четири в едно - общата сума е достигнала вече близо 58 милиарда долара.

И съвсем накрая - нищо, че не гласувах, с гордост ми дадоха лепенката „Аз гласувах" на английски и испански, така че, навън всички ме гледаха с уважение.

Български прочит на изборния процес в САЩ
netinfo