България търси родители за изоставените си деца
България търси родители за изоставените си деца / Sofia Photo Agency, архив

Българското правителство е решено да закрие държавните детски домове и да търси приемни родители за децата в тях. Експертите бият тревога, че проблемът се омаловажава, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Адресът подвежда: "Бизнес парк София, сграда 13 В, 2-ри етаж". Там се помещава фондация "За нашите деца". Какво търси една благотворителна организация в една промишлена зона? Отговорът е доста прозаичен: помещенията са предоставени на фондацията за безплатно ползване от собственика на Бизнес парка като един вид помощ в натура: "Ние сме зависими от подобни подаяния, тъй като не разполагаме с достатъчно средства", признава директорката на фондацията Иванка Шалапатова.

Херкулесова задача

"За нашите деца" получава финансови средства от британската благотворителна организация European Children's Trust, от която всъщност произлиза българската фондация. Тези пари обаче съвсем не са достатъчни, тъй като намирането на приемни родители за всички изоставени деца на България представлява Херкулесова задача. Както обяснява зам.-социалната министърка Валентина Симеонова, България е наследили от социализма огромен брой зле поддържани социални домове за деца.

През 2000 г. бе приет нов модерен закон за защита на детето. Оттогава българските власти се стремят да редуцират броя на домовете и децата в тях. Така напр. ако през 2000 г. в такива социални заведения са били настанени 12 000 деца, то към днешна дата броят им е паднал до към 5 000, казва Симеонова. В същото време броят на детските домове е бил намален от 165 на 127.

Целта е, след 15 години в България да няма повече домове за сираци или за деца с недъзи. Именно от домовете за деца с увреждания стартира програмата, тъй като при тях са и най-големи проблемите. Стремежът е за всяко дете да бъде проучена възможността за връщане обратно в семейството, или ако това не е възможно - да му бъдат намерени приемни родители. Ако и това се окаже невъзможно, тогава тези деца се настаняват в далеч по-малки центрове за най-много12 деца, които действат на принципа на голямото семейство.

Поставено е начало

Както всяко начало, така и тази програма е тръгнала трудно. Ако през 2006 г. в България е имало всичко на всичко 75 приемни семейства, само 3 години по-късно те вече са били 284, а днес броят им е нараснал на 841, хвали се зам.-социалната министърка. Но и това не е достатъчно, като се има предвид огромния брой деца, живеещи без семейства. Постепенно интересът към професията нараства едновременно с подобряване на финансовите условия за този вид платен труд. Сумите, които приемните родители получават за отглеждането на децата и за покриването на техните нужди, са държавно регулирани.

"Държавата подценява сложността на проблема", твърди директорката на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова. Изобщо не е достатъчно само да бъдат отпускани държавни средства за заплащането на труда на приемните родители. Не по-малко важно е това, да бъда намерени "правилните" приемни родители за дадено дете. Защото мотивите на приемните родители да се захванат с подобна дейност са най-различни, и далеч не всички от тях са добронамерени". От тази гледна точка намирането на приемно семейство, в което да се създаде здрава и стабилна връзка с детето, е много труден процес.

Друг аспект от дейността на фондация "За нашите деца" е работата с "рискови" бъдещи майки, у които съществува голяма вероятност да изоставят детето си. Положителната равносметка от първото 3-месечие на т.г. е, че с целенасочени помощи фондацията е успяла в 88 отделни случая да предотврати изоставянето на деца от физическите им родители. "По този въпрос държавата също нищо не прави", казва в заключение Иванка Шалапатова, цитирана от Нойе Цюрхер Цайтунг.