Албум с най-добрите снимки на National Geographic
Албум с най-добрите снимки на National Geographic / netinfo

На българския пазар вече е уникалният фотоалбум със 100 най-добри снимки на “National Geographic”. Албумът е на български език и се продава на цена от 5 лева и 95 стотинки. Той излиза за първи път през 2001 година в Съединените щати. След това е преиздаван многократно в държавите, в които се продава и списанието.

Снимките в албума са групирани в четири основни категории: "Нови икони", "Семеен албум", "Диви животни" и "Вечни търсачи". Встрани от всеки един фотос има и кратък, пояснителен текст.

Една от най-популярните снимки на “National Geographic” е на корицата на фотоалбума. Това е портрет на 12-годишна афганистанска бежанка, впечатляваща най-вече с уникалния си поглед.

Заместник-главният редактор на “National Geographic” България Татяна Григорова обяснява за фотоалбума.

Тези 100 снимки са избрани измежду милиони снимки, които фотографите на “National Geographic” са правили по време на свои мисии. Те са събирани в продължение на десетки години, още от основаването на “National Geographic”.

През 2001 година екипът на списанието решава да се събере и да определи 100 най-добри снимки. Това е било една изключително трудна задача.

До всяка една снимка в албума и кратък текст. Какъв е той, какво се описва в него?

Текстовете към снимките са много важни. Интересното е, че те са писани от името на “National Geographic”, а не от някой конкретен автор. Хората, които са ги писали, са се свързвали с фотографите и от тях са научавали историята на дадена снимка. После са написали кратък коментар, от който наистина можеш да разбереш кога е правена тази снимка, къде, какво му е коствало на фотографа, за да направи този кадър. Това са истински истории.

Каква е историята на снимката с афганистанското момиче, която е на корицата?

Тази снимка е направена през 1984 година. През 1985 е публикувана в “National Geographic”. Струва ми се, че това момиче със зелените очи го познават милиарди хора в света. Когато кадърът е бил публикуван, той е предизвикал невероятно много коментари, толкова силно впечатление е предизвикал. Дотогава в “National Geographic” никога не са били получавали толкова много писма във връзка с някаква снимка. Въпросите са били толкова много – какво е това момиче, какво прави, къде е, каква е съдбата й?

Било ли е потърсено това момиче по-късно?

Да. 17 години след това същият фотограф тръгва заедно с екип да я търси. Най-интересното е, че я намира. “National Geographic” направи филм за нея. Тя е била открита отново в Афганистан, вече е била майка на три деца. За да са сигурни, че тази дама е същата, която е на снимката от 1984 година, дори са правени анализи на ретината й. Доказано е, че е тя. В списание “National Geographic” бяха публикувани и двете снимки. Тази от 1984 и тази 17 години по-късно.

Знаете ли дали е имало спорове коя да бъде снимката, която да е на корицата на този фотоалбум - или всички са били категорични, че именно тези очи трябва да гледат от нея?

Предполагам, че всички са били категорични, тъй като историята по създаването на албума е описана подробно в редакторска бележка в началото му. Ако имаше такова нещо, такъв спор, то той със сигурност щеше да бъде споменат.

След този албум, какво още да очакват любителите на “National Geographic”?

Този албум е само първият от поредицата на “National Geographic”. Има още много подобни. Например “100 най-добри неиздавани снимки”, “Съкровищата на Египет”, “Фотографии правени от жени фотографи”. Това е само началото. Много скоро ще издадем още фотоалбуми.