1 млн. българи без личен лекар, защото 670 джипита работят без специалност?
1 млн. българи без личен лекар, защото 670 джипита работят без специалност? / снимка: Impact Press Group, архив
1 млн. българи без личен лекар, защото 670 джипита работят без специалност?
72791
1 млн. българи без личен лекар, защото 670 джипита работят без специалност?
  • 1 млн. българи без личен лекар, защото 670 джипита работят без специалност?

1 милион здравноосигурени българи ще останат без личен лекар от началото на юни тази година, твърдят пациентски организации. Причината е, че в първите дни от следващия месец изтича 15-годишният срок, в който джипитата без специалност  по Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, можеха да придобият такава. Независимо от това към днешна дата около 670 от тях ни обслужват без дори да са зачислили.

За да не бъдат закрити техните практики, от правителството обявиха, че ще гласуват промени в законодателството, които да позволят срокът за придобиване на специалност от страна на джипитата да бъде удължен. Проблемът обаче е, че технологичното време за разглеждане на тези промени е един месец. Това означава, че, за да не загубят личните лекари своята работа, а пациентите – своите лични лекари, Здравната каса трябва да сключи договор с хора, които нямат необходимия ценз, съобщиха пред Дарик от Българския лекарски съюз. Какъв е изходът от ситуацията и ще пострада ли българският пациент, от това, че изтича времето на личните лекари, които нямат специалност?

Около 18 % от общопрактикуващите лекари у нас години наред работят без специалност. Това са около 670 души, които обслужват около 1 млн. здравноосигурени българи. Срокът да придобият специалност, за да продължат да обслужват нас, изтича в началото на следващия месец. Това означава, че ако се спазва закона, практиката на тези джипита трябва да бъде закрита, информира пред Дарик Иван Димитров от Федерация Български пациентски форум.

„Ако се спазва закона, и РЗИ-тата го направят и закрият практиките, това означава, че касата приключва да им плаща. Което означава, около 1млн. Са хората, които са п ри тези джипита български граждани. Тези джипита трябва да отидат при свои колеги да работят, които имат практика. Или трябва да се преместят при други джипита хората. Имахме надзорен съвет и попитах тези хора какво се случва. Надяват се, че РЗИ-тата няма да го направят”, обясни Димитров.

В отговор на тези твърдения здравният министър д-р Таня Андреева успокои, че договорите на общопрактикуващите лекари ще бъдат удължени с една година, а успоредно с това ще се внесат поправки в Закона за здравето, които да позволят на джипитата без ценз да не прекъсват дейността си.

Мнението потвърди пред Дарик и председателят на парламентарната Здравна комисия д-р Нигяр Джафер, като добави, че юристи вече са се заели с този проблем и се очаква да го решат в най-скоро време.

„Юристите вече имат изход от ситуацията, ние ще се заемем с това. Няма никаква опасност да останат 1 млн. без джипита, нито джипита да срещнат репресивния апарат, за да им се закрият практиките. Няма такава опасност”, категорична беше тя.  

Как обаче ще стане това пред Дарик отговори д-р Диана Чинарска, която е в Управителния съвет на Българския лекарски съюз:

„За да се случи това, което говори правителството, трябва да мине в закон. От 6 юни спира действието на тази наредба и този закон. В момента проектозаконът е вкаран само като законопроект в парламента и не е разгледан. Технологичното гледане е 15 дни в комисията, 15 дни в зала - първо, второ четене. Така че ще се окаже, че Здравната каса е сключила договори с хора, които нямат необходимия ценз по закон. Хора, които подлежат на заличаване на практики. Ние сме наясно, че законово няма да успеят да променят нищо. Защото наредбата е на базата на закона, а законът още в момента още не е променен. И след като не е променен още законът, наредбата няма как да бъде променена”.

15 години бяха достатъчно време джипитата да придобият специалност, разказва доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Той е убеден, че проблемът е сериозен, защото наличието на придобита специалност е част от гаранцията за качество на медицинската дейност, която се извършва. Не можеш да управляваш автомобил, без да си минал курсовете и да имаш съответния документ, че си правоспособен водач, твърди доц. Киров. Какво точно представлява законовата промяна, която ще спаси положението.

„Тази промяна в закона дава възможност на тези, които не са зачислили специалност въобще, но имат разкрити практики, да зачислят в рамките на една година. Това са 670 общопрактикуващи лекари, които нямат никаква специалност и дори не са се зачислили. И, както на тях, така и на всички останали, които са в някакъв етап на специализация, им се дава възможност, в рамките на пет години да приключат специализация. Т.е. до 2019 г. и едните, и другите трябва да са специализирали”, обясни доц. Киров.

Тази промяна би могла да се отрази най-негативно на по-възрастните от общопрактикуващите лекари. При тях, според доц. Киров възниква въпросът защо трябва да се учим, като вече си можем.

„Сега, като си вече жив и здрав на 55 години или повече и решаваш че не искаш, щеш, не щеш, трябва да зачислиш. Така или иначе всички трябва да започнат. А тези, които решат, че им идва много тежко и не искат да специализират, трябва да са наясно, че ако сега са на 55-годишна възраст, като станат на 60 няма да могат да обслужват пациенти,” добавя председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Въпросът е ще успее ли да бъде спасена ситуацията дотогава, за да не се окаже, че родният пациент остава без личен лекар по вина на личния лекар.

„Един закон издава някакви условия, които се уреждат в наредба. Наредбата се издава от министъра и се пише срок на годност до тогава. Като и в закона е написано до един коя си година общопрактикуващите трябва да имат така и такава специалност. Това се урежда с наредба, и наредбата е със сила точно този период. След като законът изтича, наредбата вече не е валидна. Няма как да стане законово практикуването на наредба на колеги, които нямат такава специалност. Техните практики трябва да бъдат заличени, защото не отговорят на никакви изисквания. Това е истината, и няма какво да се крият и да се правят на интересни”, каза д-р Чинарска.