/ БГНЕС
"Информационно обслужване" представи софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври. 

"Изборният кодекс определя "Информационно обслужване" като дружеството, на което Централната избирателна комисия (ЦИК) възлага компютърната обработка на данните от гласуването. Заявиха желание за участие основно представителите да медиите. Само една коалиция е заявила, чрез свой представител, който е в залата, да участва", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Изпълнителен директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов заяви, че в последната година се появиха определени критични нюанси по отношение работата на "Информационно обслужване". "Разгледали сме ги в ЦИК и сме се вслушали в тях. Искаме да повишим доверието в дейността на "Информационно обслужване", каза той




Общо 53-ма експерти осигуряват Министерството на електронното управление и други администрации за предстоящата извадкова проверка на машините за гласуване, която се провежда от ЦИК. Това беше докладвано на регулярната среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев за подготовката на предстоящия на 27 октомври вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета вчера.

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров изрази очакване да бъдат проверени близо една трета от машините, което ще бъде значително по-голям брой проверени устройства в сравнение с предходните избори. Проверка предстои да бъде направена и на машините, които ще бъдат изпратени за вота в чужбина, посочиха още от правителствената информационна служба.      

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже, а 1172-ма са кандидати в два района, съобщи на брифинг вчера заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя каза, че бройката не е окончателна, тъй като все още продължават да постъпват искания в ЦИК за заличаване на някои от кандидатите. В страната и извън нея има 12 640 СИК, но тази бройка също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни, социални заведения и места за задържане, обясни Матева. В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции, в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 секции.       


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА