Опцията Не подкрепям никого в бюлетината може да създаде сериозни проблеми
Опцията Не подкрепям никого в бюлетината може да създаде сериозни проблеми / DarikNews.bg, архив

Тази година за пръв път на избори ще имаме възможността да отбележим в бюлетината опцията "Не подкрепям никого". Защо обаче според юристи това може да създаде сериозни проблеми в демократичната ни система на избори?

Вотът „Не подкрепям никого" ще бъде отчитан само при определяне на изборната активност

Гласовете на българските избиратели, задраскали квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, ще бъдат отчитани само при определяне на изборната активност, но не и при изчисляване на процентите на подкрепа на отделните кандидати.

Омбудсманът определи като шизофрения на законодателя решението за "Не подкрепям никого"

Конституцията изисква в изчисленията да бъдат включени всички действителни гласове, а методиката към Изборния кодекс изключва част от тях. По този начин Конституцията и методиката за резултатите влизат в пряк сблъсък и е много вероятно изчисленията да се окажат противоконституционни, обясни пред Дарик адвокат Грета Ганева.

"Методиката не може да противоречи на Конституцията, поради което Конституцията, като върховен закон, постановява, че нейните текстове имат непосредствено действие и се прилагат непосредствено. Затова ще се наложи ЦИК да направи избор - дали да приложи една методика, противоречаща на върховния закон и по този начин да отстрани част от гласовете на българските граждани, или да приложи пряко и непосредствено Конституцията така, както тя самата го изисква. При незаконосъобразна методика, противоречаща на Конституцията, ще се окаже, че изборният резултат е неправилно изчислен. Следователно той ще подлежи на оспорване и който и да спечели, като краен резултат, а съответно и всеки български гражданин за когото и да гласува, ще е все едно", каза Ганева.

Росен Плевнелиев с апел към кандидатите в началото на предизборната кампания

"За първи път ние виждаме нещо във вид на законова разпоредба, което мен изключително много ме тревожи. Това нещо е, че законодателят с нарочен текст в закон изключва част от гласовете на българските граждани. Това е противно на основни принципи на демокрацията, защото демокрацията се крепи на народа и от народа произтича властта. Няма как в прегласуване да се отдели част от народа и да гласуват, и да създадем методика - такава, че тя да работи единствено и само за досегашния модел и на досегашната система. Скандално и недопустимо е да изключим от резултата от прегласуването гласовете на българските граждани, които евентуално могат да променят системата", посочи още адвокат Грета Ганева.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче обясни, че комисията ще спазва  определената от Изборния кодекс методика.

"Съгласно методиката на тази, която е приложение към Изборния кодекс, тези гласове не влизат при определянето на резултатите за двойките, т.е. избраната двойка се определя на основата на действителните гласове след премахването, т.е. след като бъдат махнати тези, при които има гласуване "Не подкрепям никого". По отношение на това защо е въведен този текст, беше въведен точно с оглед на задължителното гласуване, като изпълнение на граждански дълг и изпълнението на избирателите да участват в изборите", каза Андреев.

"Ще бъде определена кандидатската двойка с действителните гласове, подадени за кандидатски листи", допълни той.

Оказва ли се обаче вярна формулата, че т.нар. наказателен вот наказва единствено избирателя, явно ще стане ясно след изборите.