Правителство с мнозинство е възможно само при коалиционни договорки
Правителство с мнозинство е възможно само при коалиционни договорки / графика: DarikNews.bg

Нито една от четирите политически сили, които прескочиха 4-процентната бариера за влизане в парламента не може да състави самостоятелно правителство с мнозинство. Това показват резултатите при 99,6% обработени секционни протоколи на Районните избирателни комисии.

Според процентното разпределение на гласовете ГЕРБ, който получиха подкрепата на 30,7% от гласоподавателите на изборите в неделя, ще имат 98 депутатски мандата в новото 42-ро Народно събрание.

„Коалиция за България”, която получи 27,6% от гласовете, получава 86 мандата, Движението за права и свободи ще има 33 мандата, благодарение на 10,4% от хората, упражнили правото си на глас. Четвъртата сила, която намира място в новия парламент -„Атака”, ще получи срещу подкрепата на 7,4% от избирателите 23 депутатски мандата.

Междувременно говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов по-рано днес заяви, че до седем дни след провеждането на изборите ще бъдат обявени и имената на избраните народни представители, на кандидатите, регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район.

След обявяването в четвъртък на окончателните резултати от изборите и решението за мандатите избраните ще имат еднодневен срок да посочат кой от избирателните райони ще изберат, допълни той. Това е необходимо, за да може ЦИК в законовия седемдневен срок да обяви пълния състав от 240 депутати в парламента, обясни Троянов.

Правителство с мнозинство е възможно само при коалиционни договорки
netinfo