В деня за размисъл и в изборния ден медии агитирали открито за определени кандидати
В деня за размисъл и в изборния ден медии агитирали открито за определени кандидати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
"Музикалните класации" влияят върху вота според доц. Лозанов
46493
"Музикалните класации" влияят върху вота според доц. Лозанов
  • "Музикалните класации" влияят върху вота според доц. Лозанов

В края на деня ще стане ясно дали Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушения от страна на определени електронни медии. Класациите не са ново явление, те са двойствена работа, защото няма съмнение, че те търсят начин да заобиколят закона, но това е и форма на информиране на аудиторията как се движи подкрепата за един или друг кандидат, което е нарушение. Законът трябва да се спазва, защото едни медии, които са по-активни, влизат в нелоялна конкуренция с други медии, които са по-дисциплинирани и спазват закона. Това коментира в ефира на Дарик доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ, по казуса за съставянето на актове на електронни медии от ЦИК, заради подозрения, че по определени начини излъчват данни от социологически проучвания, каквито е забранено да бъдат обявявани в изборния ден.

Според доц. Лозанов тези медии трябва да понесат някаква санкция, "но по-логично беше да има кампания, когато се приемаше изборният кодекс, това да го няма в закона, за да може след това в свободна конкуренция да обявяват тези резултати, но сега това е неравнопоставеност в самото информиране".

На въпрос дали такива класации могат да повлияят върху вота, доц. Лозанов заяви, че щом законодателят е преценил, че социологическите проучвания могат да повлияят във вота и то в ущърб на този, който прави избор, а пък тези класации по някакъв начин са адресирани към такъв тип социология, то такова влияние, макар и по-посредствено, се съдържа в тези класации.

Доц. Георги Лозанов отрече авторството на СЕМ върху констатациите за неясна собственост и тенденциозна политическа пристрастност, които се споменават в решението на ЦИК за административно нарушение на Дарик радио. Лозанов обяви, че в деня за размисъл и в самия изборен ден е имало медии, които пряко са агитирали за определен кандидат.

Цялото интервю с доц. Георги Лозанов чуйте в звуковия файл