Отхвърлиха искането на ГЕРБ за повторно броене на бюлетините в Шумен
Отхвърлиха искането на ГЕРБ за повторно броене на бюлетините в Шумен / Dariknews.bg, Юлия Христова

Шуменският административен съд отхвърли искането в жалбата на ГЕРБ за повторно преброяване на действителните бюлетини от вота за кмет на общината. Мотивите на съдия Христинка Димитрова са, че преброяването на бюлетини - според соченото в Изборния кодекс, се прави единствено от членовете на СИК. Повторно броене се допуска, ако са налице спорове между членовете на комисиите относно действителността на даден глас, което се описва с протокол, който се прилага към протокола на секцията.

Подобни спорове не са отразени писмено - стана ясно по време на днешното заседание по делото с искане за касиране на резултата от вота за общински кмет в Шумен. Относно оспорването на резултата бяха подадени две жалби от ГЕРБ - една от политическата партия и втора от кандидата за кмет Димитър Александров. Съдът остави без разглеждане първата /тази на партията/ поради нередности, които не са били отстранени, въпреки определението от 1 ноември, в което се сочи, че такива са налице.

Според адвокатите на жалбоподателя - Светозар Петков и Жана Йончева, редица поправки, направени в изборните протоколи на съответни секции, са извършени неправомерно. Затова и според тях трябвало да се направи повторно преброяване на действителните бюлетини в полза на кандидата за кмет Красимир Костов.

Адвокат Ивайло Йорданов, който беше и зам.-председател на ОИК и защитниците на БСП, адвокатите Генчо Гатев и Пламен Петков обясниха, че няма протоколи, в които да са нанесени поправки в нарушение на Изборния кодекс, въпреки че такива са налице. Те обясниха, че има само 3 протокола, в които след нанесени корекции, са се подписани от трима членове на дадена СИК, а не от всички. Това се дължи на уточнението в закона, че при предаването на изборните протоколи от СИК в ОИК, при констатиране на пропуски или грешки, се подписват само членовете, предаващи протокола. При броенето на бюлетините и отразяването им като действителни или недействителни се прави пред всички членове на СИК. По време на вота на 23 октомври в секциите ГЕРБ имаха 3 или 4 представители и ако поне в един случай е имало несъответствие е трябвало те да реагират, за да не се накърни интереса им, обясни в съдебната зала адвокат Ивайло Йорданов. По думите му грешките, допуснати в изборния ден от членовете на СИК не са такива, които биха повлияли на изборния резултат, тъй като поправките касаят вида на основанията, според които дадена бюлетина се определя като недействителна. Защитниците бяха единодушни , че съмнението от страна на ГЕРБ за начина на провеждането на вота не е основание за ревизия на избора, което да се направи от съда.

Предстои съдът да се произнесе до седмица.