Няма компромис с хартията за бюлетините за Благоевградско
Няма компромис с хартията за бюлетините за Благоевградско / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма компромис с хартията, твърдят от печатницата на бюлетините за Благоевградско
46110
Няма компромис с хартията, твърдят от печатницата на бюлетините за Благоевградско
  • Няма компромис с хартията, твърдят от печатницата на бюлетините за Благоевградско

"Няма компромис с качеството на хартията, с която са изработени бюлетините" - това заяви пред Дарик управителят на пловдивската печатница "Полиграф комерс" Драган Драганов. Това е фирмата, която изработи бюлетините за вота в област Благоевград. По повод съмненията на членове на избирателните комисии в Разлог и Кресна, че бюлетините прозират и има възможност да разкрият тайната на вота, управителят на печатницата беше категоричен, че ако има проблем, то той би трябвало да съществува и в цялата Пловдивска област. Според Драган Драганов три дни преди вота технологично не било сигурно, че могат да бъдат отпечатани и доставени нови бюлетини.

От каква хартия са отпечатани бюлетините за Разлог и защо според вас там имат съмнение, че те прозират?

Не мога да кажа. Бюлетината не е пред мен, но по принцип бюлетините са правени основно от хартия, производство на концерна Mondi - той е лидер в света в хартиения бранш, и много малко част е правена от хартия, която е немска фирма. Сега точно за Разлог не мога да кажа коя от двете хартии е там, но те нямат разлика. Единствено, съвсем леко в нюанса на цвета.

В нюанса на цвета, но не и в дебелината на хартията?

Не, значи хартията сто процента е 120 грама, по изисквания. Вероятно идва от това, че има много големи цифри, много дебели линии, които са два пункта. Това, която и хартия да сложите, тя все пак би прозирала, ако я сложите на светлина. Няма как да се избегне това. Тя не е само за Разлог тази хартия и за Пловдив е така. Този ефект се наблюдаваше още от самите колеги от общинските избирателни комисии, когато взимаха, но нали си представяте, че старите избори са с 60 до 70 грама хартия, т.е. тя е двойно по-тънка и проблемът с прозирането там трябва да бъде още по-голям. Сега въпросът е, че самата бюлетина с нейната дължина създава трудности. Ако беше по-малка, тя би могла да се сгъне на няколко пъти, така че четаемото да остане отвътре. Но при положение, че в Пловдив бюлетината е 1,20 м, нали се сещате, че няма как да се вземе толкова дълга хартия, така че да се скрие текстът.

Т.е. в никакъв случай не може да се говори, че хартията е тънка?

Че е тънка ли? Абсурд, категорично. Има си анализи, ако някой се съмнява. 100 процента ви гарантирам.

С една и съща ли хартия се правят бюлетините в цялата страна?

Хартията е 120-грамова. Всеки от колегите, които са спечелили търгове имат право да си изберат доставчик, но аз, доколкото зная, в България са двама или трима доставчици. Ние работим с двамата от тях. Третият е полски, аз специално не съм го ползвал. Но хартията, с която основно ние работихме, беше на Mondi. Ние и на Пловдив печатаме бюлетините. Пловдивска област е няколко пъти по-голяма. Досега нямаме такъв сигнал или оплакване, че нещо хартията не е наред.

Ако все пак се окаже, че има някакъв проблем специално с тази партида за Разлог, колко бързо могат да се печатат нови бюлетини?

Тя не е от най-дългите. Общо взето обаче не зная дали имаме технологично време. Т.е. ако това стане в петък, би могло. Но там са вече няколко казуса, защото кой би платил? Аз твърдя, че хартията от гледна точка на полиграфическата изработка нямаме компромис. Ако тя се препечатва, възложителят вече трябва да каже. Като време - просто не си спомням наизуст тиража, малко неподготвен ме хващате, но... Но във всички случаи, ако в петък се поръча, надали би стигнала до неделя сутринта там. Т.е. тя в петък няма да бъде завършена, тъй като трябва да се отпечата, на следващия ден има сгъване. Знаете, че тази година много ги усложниха. Т.е. не само печат на бюлетина, която се кочанира. Бюлетината след отпечатването не се предава така на отделни листа, както досега, а трябва да се сгъне, след сгъването следва преброяване по 50, хващане с лепило. Това е по-бавен технологичен процес. За един-два дни би могла да се отпечата, но се подставя под риск. Ако примерно се търси ефекта непрозиране, значи тогава отиваме в другия вариант - биха били дребни шрифтовете, по-тънки линии, цифрите са по-тънки и хората с недостатъчно зрение биха се затруднили. Много е труден този баланс, който аз, разбира се, не го решавам. Ние сме спазили всички изисквания на ЦИК, има указания и решение, с което се определя името с колко пункта да бъде написано и с каква дебелина. От гледна точка на хартията твърдя, че там няма компромис.