Наблюдателите от ОССЕ изразиха загриженост за купуването на гласове
Наблюдателите от ОССЕ изразиха загриженост за купуването на гласове / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Наблюдателите от ОССЕ изразиха загриженост за купуването на гласове
46270
Наблюдателите от ОССЕ изразиха загриженост за купуването на гласове
  • Наблюдателите от ОССЕ изразиха загриженост за купуването на гласове

Наблюдателите на изборния процес, изпратени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, изразиха загриженост относно купуването на гласове у нас и отбелязаха необходимост от продължителни реформи и усилия, за да се увеличи доверието в този процес. Общата оценка за изборите обаче, която експертите от мисията дадоха на страната ни, е положителна. Същевременно мисия от ромски наблюдатели, изпратени от сдружение „Гражданско общество в действие", установи манипулация на вота сред ромското малцинство в градовете Лом, Кюстендил и Пещера.

Петнадесет часа след края на изборния ден 21 експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа дадоха положителна оценка на изборния процес у нас. Ръководителят на мисията Вадим Жданович обясни, че посетените секции са 80 от 7 града в страната.

„Независимо положителното ни мнение обаче, непрестанните и широко разпространени обвинения за съществуване на купуване на гласове подриват доверието в провеждането на изборния процес, въпреки непрестанните усилия на властите да се справят с тези практики", каза той.

Сред препоръките, които експертите дадоха, са заседанията на ЦИК да бъдат отворени за обществото за повече прозрачност, а относно предизборните кампании Жданович бе категоричен - когато те се провеждат сред малцинства, то да са на езика на даденото малцинство.

„Разпоредбите, които гласят, че кампанията трябва да бъде провеждана на български език противоречат на международните стандарти, тъй като по този начин малцинствените групи са поставени в неравностойно положение", каза той.

Същевременно Орхан Тахир от сдружение „Гражданско общество в действие" обясни, че 50 души, провеждащи свое наблюдение в деня на изборите за това как протича вотът сред малцинствата в 9 населени места, са установили тенденция на засилване на гласуването по етнически признак. По думите на Тахир освен че основните политически партии отказали да включат представители на малцинствата в изборните си листи, през целия вчерашен ден се наблюдавали манипулации за изборния вот.

„Имаме твърде много сигнали за това как явно се агитира в полза на определени партии пред изборните секции, за това как се предлагат пари", каза Тахир.

Според Тахир сред агитаторите в изборния ден имало и такива, които не само не са спирани от властите, а дори са стимулирани.

„Защо това беше допуснато да се случва на тези избори. Избирателни секции да бъдат създавани в кафета и ресторанти на хора, които са кандидати за общински съветници. Имаше абсолютна прозрачност на купуването и продаването на гласове", каза той.