Калфин: Разликата с Плевнелиев в гласовете е стопима
Калфин: Разликата с Плевнелиев в гласовете е стопима / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калфин: Разликата с Плевнелиев в гласовете е стопима
46435
Калфин: Разликата с Плевнелиев в гласовете е стопима
  • Калфин: Разликата с Плевнелиев в гласовете е стопима

Интервю на Дарик с кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин:

Малко остана до втория тур на изборите, по-скоро оптимист или по-скоро песимист?

Аз съм оптимист, иначе нямаше да участвам въобще в тази битка. Ще видим какво ще покаже в крайна сметка гласът на избирателя, надявам се вторият тур да мине много по-добре от първия, защото бяха безобразни изборите на първия тур, което поставя под съмнение достоверността на гласовете, които се отчитат. В крайна сметка мисля, че всичко е в ръцете на избирателя и той ще определи накъде ще тръгне президентската институция.

А на чии симпатизанти смятате да разчитате на втория тур? Вече успяхте да мотивирате докрай твърдия електорат на БСП.

Разчитам на всички тези, които имат един много ясен избор в неделя и този избор не е партиен. Тук някои анализатори се опитват да внушат, че това е избор между лява и дясно, няма такова нещо. Бойко Борисов не е европейското дясно. Това го знаят много хора, които имат самочувствие на хора от десницата. Това го знаят и всички, които знаят по какъв начин стои Бойко Борисов сред десницата в Европа. Едно е тук да дойдат по партийна линия депутати, председатели на Европейската комисия да подкрепят съпартиеца си Бойко Борисов, друго е страната ни действително да има подкрепа. Всички изявления на Борисов в Европа са общо взето посрещнати със снизходителни усмивки, някой път и с открити подигравки. Така че Бойко Борисов и Плевнелиев не са европейското дясно на България. Изборът е друг, изборът е между запазване на действително демократичните европейски ценности и аз съм работил за тях през целия си път в политиката - и за влизането ни в Европейския съюз, и за утвърждаването на България като уважавана страна в ЕС и това се случи в областта на външната политика, в която работих. И другата алтернатива е предоставянето на най-високата институция в ръцете на министър-председателя, човек, който по нов начин разбира тоталитаризма в 21 век, който иска да има тотален контрол върху всички институции и който отрича всяко мнение, което е различно от неговото. Въобще тази политика на агресия и на разделение на нацията е доморасъл продукт на ГЕРБ. Изборът всъщност е между тези две политики: между запазването на правото ни да бъдем свободни, да изразяваме мнение, даже то да не се харесва на управляващите и замлъкването на още една институция под тоталния контрол на министър-председателя.

370 000 гласа повече от Вас спечели Росен Плевнелиев на първи тур. Тази дистанция преодолима ли е, ако се сбъднат очакванията избирателната активност да бъде по-ниска на втория тур отколкото на първи тур заради всички проблеми, които срещнаха хората, които пожелаха да гласуват на първия тур миналата неделя?

Това не се знае, защото пък може да се събудят и аз се надявам, че това ще се случи, да се събуди желание у тези, които не гласуваха, да гласуват. Между другото вторият тур ще бъде много по-лек от първия като организация - няма да се гласува за общински съвети, на някои места няма да се гласува и за кмет, така че по-лесно ще мине вторият тур на изборите. Разликата е стопима. На практика за представителите на ГЕРБ гласуваха около 1,3 млн. души, малко над това. За нас гласуваха малко под милион. Остава още повече от милион избиратели, които са имали други предпочитания, голямата част от тях, около половината, са подкрепили госпожа Кунева. Но има и такива, които не са гласували на първи тур и които аз се надявам действително до излязат на тези избори, за да спрат хлъзгането на страната към единовластие, което няма да ни доведе до добър резултат. Така че ако погледнем числата, тези 370 000 гласа са абсолютно преодолими.

ДПС категорично Ви подкрепи за втория тур. Очаквате ли анти-ДПС вот в полза на Росен Плевнелиев, който да Ви провали?

Вероятно ще има такъв. Подкрепата на господин Доган винаги е будела полярни мнения. Това, което аз искам да кажа, е, че аз не бях водил разговори с Ахмед Доган, нито с когото и да било от ръководството на ДПС. След първия тур на пресконференцията се обърнах към всички български граждани, които подкрепят усилията за запазване на европейските ценности на демокрацията в България, която мисля, че е застрашена в ръцете на Бойко Борисов. След това и аз по телевизията проследих пресконференцията на ДПС и заявената от тяхна страна подкрепа. Аз разбира се, съм благодарен. Отправих апел към всички да гласуват за нас със Стефан Данаилов и очаквам, че техните избиратели ще ни подкрепят. Това, което искам да кажа, е, че няма никакви договорки, никакви скрити ангажименти, които да са поети. Абсолютно всичко се разви пред хората. Така че дали ще има вот срещу ДПС, аз виждам, че господин Плевнелиев разчита на това. Опитва се да прави реверанс към българските турци и мюсюлмани и казва „на мен не ми трябват и за много се радвам, че ДПС няма да гласува за мен". Не ми е ясно как е тръгнал да става обединител на нацията, след като демонстративно показва, че не желае да има нищо общо с една партия, която е член на авторитетно европейско семейство и която има около 10 процента в политиката. Това не значи защита на ДПС, аз самият имам критики към минали практики на тази партия, но тук става въпрос действително за възможността един президент да бъде обединител на българските граждани, независимо от какъв етнически произход и независимо с каква религиозна ориентация. Ако целта на един президент е да се бори с партии и да се опитва да ги изтиква в ъгъла, той надали може да си свърши работата, за която е избран.

Чухте ли се с господин Доган?

След това му се обадих по телефона, да. Обадих му се да му кажа, че се радвам, че е призовал избирателите на ДПС да гласуват за мен.

Ако бъдете избран за президент, ще поискате ли още правомощия за президентската институция?

Не такива, които да променят характера на властта в България, но бих поискал правомощия, които да подсилват възможностите, които сега са предвидени в Конституцията. Примерно бих поискал отхвърлянето на президентско вето да става с по-голямо мнозинство, бих поискал президентът да може да свиква директно референдуми, бих поискал да се промени законът за КСНС, който да засили ролята на този орган. Бих поискал някои други промени в Конституцията, примерно правото на конституционна жалба, така че хората да могат да сезират КС по важни проблеми. Бих поискал и различни други изменения в закони, не в Конституцията, но те отново са свързани с възможностите на президента да осъществява както трябва функциите си, за да не е декоративна фигура.

Упрек на Росен Плевнелиев е, че заставате зад посланиците, които са бивши агенти на ДС. Не е ли време след 22 години демокрация да затворим страницата с Държавна сигурност?

Абсолютно време е да се затвори тази страница. Напълно съм съгласен и аз мисля, че тя трябва да бъде изцяло затворена. Това, което виждаме, не е така. В момента виждаме един абсолютно двоен аршин към хората, които са във външно министерство и са били сътрудници на Държавна сигурност, макар че повечето от тях са били сътрудници на разузнаването, което е нормална практика във всички страни по света и в същото време да се толерират всякакви представители на ДС, включително и министърът на вътрешните работи, който е работил в едно от управленията на държавна сигурност, макар че то не е включено в закона по незнайни причини. Много кандидати за кметове на ГЕРБ има, свързани с Държавна сигурност и така нататък. Така че ако има един подход, нека той да бъде за всички, а не да бъде само за дипломатите, защото това показва единствено желание да се разчистят места, на които да се сложат собствени хора. Така че аз изцяло подкрепям, стига да има еднакъв подход за всички. Що се отнася до дипломатите, има приет закон, президентът не би могъл да го нарушава, той в момента забранява назначаването за ръководители на мисии на хора, които са били свързани с Държавна сигурност. Аз съм си изразил мнението по този закон отдавна, но той е факт. В момента има обжалване в Конституционния съд, КС ще излезе с решение и това, което пише в закона, това ще прави президентът. Още повече че посланици се назначават по предложение на Министерския съвет, президентът не си ги вади от ръкавите.

Ако външният министър и Министерският съвет предложат подходящи кандидати, които не са обвързани със службите, то няма никаква причина президентът да не ги изпрати. Въпросът е, че трябва да се предложат нови хора. Министърът на външните работи не предлага нови хора, той води една безсмислена битка с президентската институция, от която страната ни само губи във външен план. Най-нормалното е той да предложи нови посланици и по каквато и да било причина старите да се приберат, понеже им е изтекъл мандатът, но това не се случва.

В нощта на първия тур премиерът Борисов каза, че когато Плевнелиев е победител, победата е за Плевнелиев и Попова, ако бяха загубили, загубата щеше за мен. Как звучи това във Вашия случай?

Аз си нося всички отговорности за провеждането на кампанията и за успех, и за неуспех на кампанията. Нямам нужда от спасители, нямам нужда някой да ме патернализира от типа на Бойко Борисов. Съвсем разумно участвам в тази кампания, имам пълната подкрепа на социалистическата партия, но нося отговорност за всички успехи и неуспехи в нея.

Ако загубите изборите, първият въпрос ще бъде кой ще понесе политическата отговорност. Какъв отговор бихте дали?

Аз лично отново повтарям, че приемам тези избори като моя лична амбиция и моя лична отговорност. Амбицията не е за заемане на пост, амбицията е свързана с кауза, с която участвам. Така че аз не съм човекът, който ще тръгне да разчиства сметки след тези избори или нещо друго да търси. За мен е важен резултатът, важно е България действително да се обърне към тези ценности, за които 20 години сме се старали да постигнем.

Въпросът за лидерството в БСП ще бъде повдигнат независимо дали спечелите или загубите изборите, най-малкото защото след няколко месеца Георги Първанов се връща в партията. Според Вас какво трябва да бъде бъдещето на БСП?

Аз нямам отношение към борбата за какъвто и да е пост в БСП, аз не съм член на БСП. Нещо, което господин Плевнелиев непрекъснато повтаря. Аз не го повтарям, но е факт, въпреки че не крия, че приемам идеите и работя със социалистическата партия, но нямам никакви участия и никакви и никакви интереси във вътрешнопартийни битки. Това, което е важно за мен, е БСП да бъде максимално консолидирана, първо, и второ, БСП да успява да обединява около себе си останалите по-малки партии и граждански сдружения, които действително поддържат идеите на модерната европейска левица. Това е един от големите проблеми в България през последните години - прекаленото сектантство и затварянето на партийните редици, накъсването на малки партии. Виждаме какво прави ГЕРБ в момента, той мачка всички по-малки партии. Тази, която му се опира, е социалистическата партия заедно със своите партньори и за се радвам, че в тази кампания - отдавна не се е случвало това - левицата е много силно консолидирана. Това е моето желание без да имам какъвто и да било интерес и отношение към вътрешнопартийни битки.

Определихте Росен Плевнелиев като човека, който ще топли мястото на Бойко Борисов.

Цитирам премиера.

После направихте аналогия между тази ситуация и ситуацията в Русия - Медведев-Путин. Възможно ли е Вие да топлите мястото на Георги Първанов?

Не, няма как да се случи. Първо, Георги Първанов не е Бойко Борисов, второ, аз нямам абсолютно никакви ангажименти и никакви договорки с него. Участвам в тези избори действително заради кауза. Искам да променя начина, по който в момента изпълнителната власт и мнозинството ни отдалечават от Европейския съюз. Борил съм се много години ние да сме част от Европа и искам продължа да се боря ние да останем там. Имам си собствен дневен ред и нямам намерение на никого да претоплям мястото.

Цялото интервю с Ивайло Калфин чуйте в прекачения файл.